Маслачак је прва самоникла витаминска салата. Пресна, здрава и бесплатна, стиже с ливада које се у марту зажуте од његових цветова. После једноличне хране у зимским месецима, нуди опоравак организму и вековима је веома цењена биљка у народној медицини. За исхрану и лечење користе се листови, цвет и корен маслачка, али се беру и скупљају у различито време.
Пише: Биљана Ненковић
Ова ливадска биљка је изузетно здрава, али само ако се бере у незагађеној природи, далеко од прометних путева и загађивача. Листови се беру пре цветања, у марту или априлу. Тек убрани, користе се свежи у витаминским салатама или као додатак јелима. За касније се суше на прозрачном месту, заклоњени од сунца. Пре сушења одваја се сваки лист.
Свежи цветови за џем и чај
Цветови маслачка беру се у фази пуног цветања, у априлу и мају, када су потпуно отворени, и ову бербу треба обавити по сувом и сунчаном времену. Цветови се најчешће употребљавају свежи. Од њих може да се прави џем или се суше за чај.
Корен маслачка користи се за салату и сок, а вади се у рано пролеће или касно лети. Ако се суши, корен маслачка се најпре очисти и опере, па остави на прозрачно место. Пре цветања корен је слатког укуса, а након тога је горак, и најважније је да приликом вађења остане цео. Ако се засече, остаће без сокова.
– Маслачак јесте коровска биљка и многи га се плаше и заобилазе га. Углавном их је страх због млечног сока, али он није отрован. Права је штета не искористити овај моћан дар природе, који нас међу првима обрадује у пролеће. Довољно је само научити у које доба се који делови биљке узимају и тада су могућности за здрав додатак у исхрани неограничене. Листови маслачка стављају се у салату с осталим пролећним самониклим биљем, попут сремуша или у вариво од коприва – каже Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, која годинама прави зимницу и користи свеже, самоникле плодове природе.
Салата, сок, ликер
Пресна салата од маслачка припрема се тако што се листови наберу, оперу, насецкају, а потом се прелију маслиновим уљем, лимуном и мало посоле. Младе листове треба брати пре цветања, а салату пре употребе треба оставити пола сата да одстоји. Добра је салата од једнаких делова маслачка и цикорије, које такође има на ливадама у рано пролеће.
Свеж сок од маслачка одличан је за ублажавање стомачних тегоба. Исцеди се из свежих листова и корена. Две кашичице таквог сока ваља сипати у чашу млека, додати мед и пити ујутру на празан стомак. Од цветова маслачка се прави сируп за сок. Мере су: две шољице свеже убраних цветова, килограм меда и сок од два лимуна. Смесу треба кувати на тихој ватри, док не добије сирупаст изглед. Узимати два до три пута дневно по једну кашику.