Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД МАЈ У ВИНОГРАДИМА: Не дирај лозу док цвета

МАЈ У ВИНОГРАДИМА: Не дирај лозу док цвета

До средине јуна, док се не заврши цветање, искусни виноградари не залазе у засаде, да не би неким неопрезним поступцима изазвали појачано осипање цветова, слабију оплодњу, рехуљавост гроздова, мању родност…

1563
Foto: Pixabay

Пре цветања лозе обавезно се примењује мера прекраћивања ластара – уклањање дела ластара с циљем да се њихов пораст заустави на десетак дана и за то време храна усмери у цвасти.

Најчешће грешке су неодговарајућа и неблаговремена прихрана винове лозе, изостанак мера зелене резидбе.

У овом периоду треба обавити и прихрану винове лозе које се обавља неким од азотних ђубрива.

У виноградарским крајевима Србије лоза цвета од краја маја до половине јуна. Цветање је један од највећих чинилаца добре родности. С обзиром на то да ова фаза у развоју лозе може бити отежана и поремећена, не само климатским приликама, већ и агротехничким грешкама и пропустима, на њу треба обратити посебну пажњу. Добар род грожђа највише зависи од климатских прилика у доба цветања. Уколико наступи дуготрајни кишни период, пад температуре или суви ветрови, оплодња и заметање бобица тећи ће отежано.

Сада је време да се подсетимо на то шта све треба радити до јесени у винограду, од тренуткла цветања до бербе. До средине јуна, док се не заврши цветање, искусни виноградари не залазе у засаде. Ово чине да не би неким неопрезним поступцима изазвали појачано осипање цветова, слабију оплодњу, рехуљавост гроздова, мању родност… Ови поремећаји највише зависе од климатских прилика (превелика влажност у време цветања, температура испод 15 степани, суви и топли ветрови), али их често поспешују и грешке виноградара.

Грешке на почетку и зашто их избећи

Најчешће грешке су неодговарајућа и неблаговремена прихрана винове лозе, изостанак мера зелене резидбе (плевљење чокота, закидање ластара и заперака), услед чега се храниво, уместо на родне делове чокота, преусмерава на непродуктивну зелену масу.

Прашење винограда и прскање лозе против пламењаче у време цветања такође су грешке које виноградари морају да избегавају. Нарочито је штетно прашење земљишта. Прскањем се температура земљишта снижава и јављају се поремећаји у функционисању кореновог система. Ако се ова мера предузме у доба масовног цветања, одразиће се на оплодњу, изазвати рехуљавост гроздова и слабији род.

Претерана бујност узрок је недовољног присуства хранива у родним органима лозе. То увелико омета цветање, оплодњу и заметање бобица. Ако се у мају прописно оплеве чокоти, након завршеног цветања ваља предузимати додатне мере спречавања лозе да претерано буја. Заламају се сви врхови ластара на чокоту када пређу висину коља или највишу жицу на шпалиру. На овај начин зауставља се њихов пораст, а храниво усмерава на род.

Од вишка заперака боли глава

Сувишан број заперака штети чокоту. Троше много хранљивих материја, загушују чокот зеленом масом и тако стварају повољне услове за појаву болести и штеточина.

У последње време, уместо потпуног уклањања, заперци се прекраћују на два до четири листа. Установљено је да младо лишће заперака има важну улогу у бољој исхрани грожђа и ластара, да утиче на повећање крупноће грожђа и на већу отпорност лозе према ниским температурама.

  • У овом периоду ластари достигну дужину од 15до 20цм и тада се спроводи мера зелене резидбе – лачење. Лачење се још назива и плевљење ластара. То је, уствари, одстрањивање ластара који непотребно троше расположива хранива. На тај начин се исправљају грешке начињене при резидби на зрело, а истовремено, служи за усклађивање бујности и родности сорте. Лачењем се одстрањују ластари с вишегодишњег стабла и делова кордунице. Затим се уклањају неродни ластари како би се омогућила боља исхрана родних. Ако су из истог окца избила два ластара, лачењем се уклања мање развијен и слабије родан, а оставља се развијенији и роднији. Лачење се обавља ручно јер се ластари у том порасту врло лако очењавају. Уколико се с лачењем закасни па се изводи када ластари достигну дужи раст, оно се мора изводити маказама – каже проф. др Драгољуб Жунић.

Зауставити  пламењачу и пепелницу

У последње време, уместо потпуног уклањања, заперци се прекраћују на два до четири листа. Установљено је да младо лишће заперака има важну улогу у бољој исхрани грожђа и ластара, да утиче на повећање крупноће грожђа и на већу отпорност лозе према ниским температурама.

  • Неопходно је почети са заштитом винове лозе – истиче професор Жунић. – Пламењача се интензивно шири у периоду маја и јуна, па до краја вегетације може довести у питање читав род. У време када ластари достигну дужину од 30 до 40цм, могу се на наличју листа приметити први знаци заразе. Јављају се у виду беличастих пега на наличју листова. Ако владају повољни услови, зараза се интензивно шири. У зависности од услова за ширење заразе, до цветања лозе морта да се спроводе 1 до 2 третирања средствима на бази бакра.

Прво третирање против пепелнице спроводи се када ластари достигну дужину 10 до 20цм, а друго 7 до 10 дана пре цветања. За разлику од пламењаче, пепелница се може сузбити након појаве првих видљивих зараза, но боље је не дозволити да до њих дође. При третирању препаратима против пламењаче њима се могу додати фунгициди против пепелнице.

Сузбијање корова, разбијање покорице, прихрана

Пролећни месеци, у већини наших виноградарских подручја, месеци су са доста падавина. Оне погодују развоју корова, те се морају примењивати мере механичког и хемијског сузбијања корова. Након већих падавина земљиште у винограду се уледи, те се ствара покорица коју треба разбијати чешћом плитком обрадом земљишта. Истовремено, до цветања лозе треба спровести 1 до 3 копње, како би се уништио коров око чокота. Копња и разбијање покорице у међуредном простору доприносе очувању влаге и стварању повољних услова за развој лозе. У овом периоду треба обавити и прихрану винове лозе. Прихрањивање се обавља неким од азотних ђубрива. Количине зависе од старости засада, родности у претходној години и низа других чинилаца. Најчешће се по ару винограда употреби 10 до 15кг неког од азотних ђубрива. Прихрањивање се може обавити и употребом фолијарних ђубрива.

  • До цветања лозе обавезно се примењује мера прекраћивања ластара. Прекраћивање ластара представља уклањање дела ластара, како би се његов пораст зауставио на десетак дана и за то време храна усмерила у цвасти. Разликују се две мере: пинсирање и заламање ластара. Пинсирањем се уклања врх ластара с неколико младих листова. Ако се пинсирање спроведе непосредно пред цветање, побољшава се оплодња. Прекраћивање ластара спроводи се када ластари достигну дужину изнад задњег реда жице или расту у међуредне просторе и ометају обављање других мера. При заламању се мора водити рачуна о томе да на родном ластару изнад задње цвасти или грозда остане 8 до 10 листова, неопходних за правилну исхрану гроздова – саветује проф. Жунић. – Трећи вид заламања односи се на заламање или уклањање заперака. Уколико је сортна карактеристика велика разгранатост ластара (доста заперака, нпр. кардинал, траминци и др), сувише велики број заперака чини шпалире врло густим, недовољно осунчаним и проветреним. Велики број гроздова тада се налази у сенци. Боље је прекраћивати заперке, него их у потпуности уклањати. Прекраћивање се обавља на растојању од 4 до 6 развијених листова.

То су неопходне мере које треба спровести у винограду који је у периоду експлоатације. У младим, тек посађеним виноградима и виноградима у другој и трећој години по садњи, спроводи се: редовно одржавање земљишта у растреситом стању, уништавање корова, лачење, везивање ластара, нега ластара који ће служити за формирање вертикалног дела стабла и кракова, кордуница, заштита, прихрањивање, постављање наслона, попуна празних места у винограду.

Добро јутро број 577 – Мај 2020.