Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО MALA ŠKOLA PČELARSTVA “DOBROG JUTRA” (54): Med daju pčele, a ne košnice

MALA ŠKOLA PČELARSTVA “DOBROG JUTRA” (54): Med daju pčele, a ne košnice

222

Pravo proleće na pčelinjaku počinje u aprilu. Dani su primetno duži, a dnevne temperature kreću se oko 20 stepeni. Priroda počinje istinsko buđenje i skoro na svakoj lokaciji mogu se uočiti značajni unosi, kako nektara, tako i svežeg polena. U zdravim društvima to su dovoljni uslovi za puni razvoj. Posle duge zime, kao feniks iz pepela, pčelinja zajednica se obnavlja. Zimske pčele zauvek odlaze pošto su obezbedile sebi naslednice.

Piše: prof. Dejan Kreculj

Uloga pčelara je da odmah početkom meseca izvrši konačnu procenu jačine svakog društva. Pretpostavlja se da je već prilikom prvog pregleda gruba ocena društava izvršena i uneta u beležnicu: broj ulica posednutih pčelama i broj ramova s leglom.

Prihranjivanje – sanaciono ili nadražajno

Jake pčelinje zajednice ne treba dirati. Srednje valja pojačati pčelama i leglom, nauštrb slabijih. Verovatno će biti neprijatno videti na pčelinjaku manji broj košnica, ali podsetimo se reči velikana srpskog pčelarstva Mite Garašanina, koji je još davno rekao: “Treba raščistiti s nošenjem na pašu velikog broja sanduka, polupraznih ili nedovoljno punih. Na paši su potrebne pčele, pčele i samo pčele, a nikakva romantična slika dugih redova košnica. Jer, med daju pčele, a ne košnice”.

Ovim pregledom utvrdili smo konačan status proizvodnih i pomoćnih društava za predstojeću sezonu i možemo da pristupimo radovima na maksimalnom razvoju. Pre svega to je prihranjivanje. Ono može biti s ciljem saniranja rezervi hrane kod zajednica s malom preostalom zalihom ili nadražajno.

Nadražajno prihranjivanje sirupom potrebno je naročito u slučajevima izostalog ili nedovoljnog unosa iz prirode. To je sirup s odnosom šećera i vode 1:1, a doze moraju biti male, ali česte. Kako nije cilj stvaranje bilo kakvih zaliha hrane, zbog predstojeće bagremove paše, količine su svega oko četvrt litre, tek toliko da se matica i cela zajednica pobudi na burniji razvoj. Ovaj sirup treba takođe da posluži i kao nosač aditiva koji u sebi sadrži niz makro- i mikroelemenata, ali i vitamina grupe B, vitamina C, A, D3 i E, važnih za razvoj, jer direktno učestvuju u regulaciji biohemijskih procesa u organizmu pčela.

Podsticajna provokacija

U košnicama sa dovoljnim zalihama hrane obavlja se automatsko nadražajno prihranjivanje. Ono se može primeniti kod svih tipova košnica, ali ga je najjednostavije uraditi kod nastavljača. Ideja je veoma jednostavna: potrebno je samo poremetiti raspored hrane u košnici, da bi isprovocirali pčele da ovu neispravnost otklone. Prenoseći med, zajednica stiče utisak kao da postoji obilan spoljašnji unos nektara, dobra paša. Istovremeno, brojne ćelije saća, oslobođene od meda, pobuđuju maticu da ih što pre zaleže.

Kod košnica nastavljača to činimo rotacijom plodišnog nastavka za polovinu kruga. Pošto je normalan razmeštaj u nastavku takav da se leglo nalazi bliže letu, zbog boljeg dotoka svežeg vazduha, a zalihe hrane u zadnjem i gornjim delovima radi što bolje zaštite od tuđica i grabeži, ovakav poremećeni razmeštaj pčele će odmah sanirati.

Kod pološki i AŽ košnica može se uraditi nešto slično, ali znatno sporije. Razlog leži u tome što se kod njih može i mora raditi samo s ramom, a ne s celim telom. Plodišni centralni ram ostavlja se u zatečenom položaju, levi i desni ram do njega okreću se za 180°, naredna dva do njih ostaju u istom položaju, sledeća dva se okreću i tako naizmenično do kraja. Posle ovakvog proširivanja i lažnog prihranjivanja, veoma brzo dolazi do vidnog uspona u razvoju pčelinje zajednice.

Radeći rotaciju nastavaka, odnosno ramova, iskoristićemo priliku da pogledamo kakvo je stanje varoe. Ako je potrebno, preduzimamo odgovarajuće mere zaštite. Nema dobrog razvoja uz prisustvo ovog parazita. Mnogo teže ćemo se s njom boriti kada društva budu brojnija.

Polenova pogača za održavanje života

Prihranjivanje rastvorom šećera može se smatrati kao iznuđeno, pošto je višegodišnje praćenje razvoja na raznim pčelinjacima širom sveta nedvosmisleno pokazalo da se najbolji rezultati postižu prihranom upravo integralnom pčelinjom hranom – medom. Međutim, zbog ekspanzije opake američke truleži legla, korišćenje meda može da predstavlja veliki rizik od kontaminacije uzročnicima ove bolesti. Naravno, ako se priroda poigra pa nastupe duge aprilske kiše, u svakoj košnici treba da se nađe po jedna oplemenjena polenova pogača od kilograma, kao garant održavanja života i razvoja pčelinje zajednice.