Насловна ВЕСТИ Mесо угрожених врста ајкула у аустралијским ресторанима

Mесо угрожених врста ајкула у аустралијским ресторанима

194

Истраживачи са Универзитета Аделејд открили су да се месо четири угрожене врсте, укључујући дугоносу мако ајкулу и глатку чекићарку, продаје у неким ресторанима брзе хране у Јужној Аустралији.

Студија коју је спровео Универзитет у Аделејду открила је да се месо четири угрожене врсте, најчешће у виду филетираних мањих или већих похованих комада, продаје у неким ресторанима брзе хране у Јужној Аустралији.

Месо ајкуле популарно је у Аустралији због своје беле боје, благе ароме и меке текстуре, али према тамошњој регулативи само две врсте ајкула могу да се продају под називом flake.

ДНК анализом филетираног меса из више од 100 угоститељских и продајних објеката широм Аделејда и регионалних области Јужне Аустралије, откривено је девет различитих врста које се продају под тим називом.

Међу њима су биле угрожене врсте, укључујући дугоносу мако ајкулу и глатку чекићарку, а на тањиру су се могле наћи и ајкуле које не настањују аустралијске воде, показало је истраживање.

Ешли Шарад, вођа истраживања у Школи биолошких наука при Универзитету у Аделејду, истакла је да је тек 27 одсто испитаних узорака припадало врсти ајкула која је одобрена за људску исхрану јер има довољно велики фонд. У питању је врста Mustelus antarcticus.

– Наши резултати истичу потребу за јаснијим националним смерницама или законима о означавању меса ајкула – нагласила је Шарадова.

Од свих анализираних узорака, тек сваки 10. трговац могао је тачно да идентификује врсту рибе коју продаје.

Око 20 одсто филета било је погрешно означено, а остатак је имао нејасан опис.

– Преваре у индустрији морских плодова све више забрињавају. Погрешно означавање оваквих производа потенцијално може нанети штету људском здрављу, економији и очувању врста – наглашава професор Бронвин Гиландерс са Универзитета у Аделејду.

Резултати истраживања објављени су у међународном часопису Food Control.

Извор: РТС

Фото: Pixabay