Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Младенчићи за оданост и срећан брак!

Младенчићи за оданост и срећан брак!

241

Српска православна црква 22. марта обележава празник Светих 40 мученика севастијских, у народу познатији као Младенци. На тај дан меси се 40 малих, округлих хлебова премазаних медом, намењених новопеченим супружницима.

Младенце прослављају супружници који су у првој години брака, односно они који су се венчали после 22. марта претходне године. Овај празник увек пада у време васкршњег поста, те се младенчићи увек месе од посног, квасног теста.

Виолета Цветаноска, етнолог и кустос у Народном музеју у Краљеву, и аутор изложбе о обредним хлебовима, објашњава значење и симболику младенчића:

– Младенчићи се премазују медом због веровања да ће тако брак бити дуг, срећан и сладак. Мали хлебови се деле укућанима, комшијама и родбини који долазе у госте са пригодним поклонима.  У неким крајевима Србије мешен је и један младенчић више, који је био намењен новопридошлој снахи и њеном будућем детету – каже Цветаноска.

Цветаноска додаје да младенчићи не спадају у обредне хлебове, који нас прате од рођења до смрти, али је обичајни.

– Младенци од првог дана брака заједно славе крсну славу, Божић, Ускрс, затим рођење детета и сваки тај догађај прати мешење обредног хлеба. Чак ни годишњице брака кроз историју нису биле значајан датум ни самим младенцима. Младенчићи се, пак, праве поводом хришћанског празника Светих 40 мученика севастијских – додаје она.

Младенци нису само празник оданости, љубави и медних погачица, већ и поклона. Обичај је у појединим крајевима да се новопеченим младенцима тог дана донесе неки практичан поклон, који ће им помоћи да се скуће. Поклања се ситно покућство и дарови су далеко скромнији од свадбених.

Младенчићи се месе тог јутра и послужују се гостима, а постоји веровање да их треба поделити до поднева.

Рецепт за младенчиће:

  • 1 кг брашна
  • коцкица свежег квасца
  • 500 мл воде
  • 4 кашике уља
  • 2 кашике шећера
  • 3 кашике меда (у тесто)
  • кашичица соли
  • мед за премазивање

Тесто замесити и оставити да надође, најмање пола сата. Развући тесто и чашом вадити округле младенчиће. Пећи око 20 минута док не порумене. Премазати их медом. Могу се украсити половинама језгра ораха или цветовима пољских љубичица.

Текст и фото: Биљана Ненковић

Књига „100 јела Србије“ – кувар за све генерације, како за почетнике, тако и за врсне куваре и куварице. Жеља нам је да вас подсетимо и да сачувамо од заборава наша традиционална, народна јела и мирисе домаћих кухиња.

Пред вама је књига „100 јела Србије“ и прилика да је купите себи или поклоните драгим људима за предстојеће празнике. Цена књиге је 949 рсд и сада је можете добити директно на вашу адресу и платити поузећем. Књига је одштампана на квалитетном папиру и има 232 стране, димензија 210х210 мм, прошивена и са тврдим корицама да можемо да је користимо сваки дан и много дана.