Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Младо вино португизер понос винарије „Mачков подрум“

Младо вино португизер понос винарије „Mачков подрум“

98
Portrait of happy smiling young attractive blonde woman with glass of red rose wine, in white dress isolated on white background

Пише: Јасна Бајшански

Породица Јојић била је међу оснивачима Винарске задруге у Иригу, а њена задружна имовина одржала се до 1954. године. Сваке јесени Јојићи су своје грожђе носили у задружни подрум и заузврат су добијали вино и новац. А када нестане и грожђа и пара, могли су кроз вино узимати кредит који се следеће године враћао.

Сава Јојић, власник винарије „Мачков подрум“ и наследник породичне традиције, каже да данас сви удружени вински подруми у Европи послују на овај начин. Сећа се да је као дечкић често одлазио до овог подрума да у балон од три литра наточи вино за кућне потребе. Од тада и воли вино, а од свих пића, сем вина, како каже, једино воли воду. Младо вино је код Јојићевих посебна прича.

Свака винска земља има своје младо вино, а ми…

У свим државама у којима се производи вино постоји нормативна дефиниција младог вина која каже да је то вино произведено од грожђа исте године браног када је и вино пуштено у промет, најкасније до 31. децембра текуће године. Услов је и да је произведено по специфичној технологији карбонске мацерације или технологији сувог врења. Реч је о врењу без кисеоника, јер на тај начин мириси које грожђе носи са собом остају аутентични, односно, не сагоревају, што би се догодило у случају да дођу у додир с кисеоником. Због тога се овај технолошки процес одвија у специфичним судовима.

Овако причу о младом вину започиње Сава Јојић, власник винарије „Мачков подрум“ у Иригу. Наглашава да све винске земље Европе, у већој или мањој мери, имају нека своја млада вина. Међутим, по инерцији, а помало потпомогнуто и од стране државе, наметнуло се да су она само типа божуле које производе Французи у Бургундији. Међутим, све винарске земље имају своја млада вина, уз која се везују и одређени обичаји. Тако се немачко младо вино Federweißer у преводу зове „мекано перје“ или „перо бело“. У Португалији се младо вино зове Vinho Verde,што у буквалном преводу значи „зелено вино“. Италијани га зову Novelo.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us