Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ БОГДАНОВ У ЂУРЂЕВУ: Од пасуља до бамије, а све...

НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ БОГДАНОВ У ЂУРЂЕВУ: Од пасуља до бамије, а све расте без хемије

8
Фото: Pixabay

Породица Богданов – Сима и Јелeна, по принципима органске пољопривреде, уз пасуљ, бели кукуруз, цвеклу, парадајз, производе и бамију, поврће мало познато на овим просторима.

Махуне бамије изузетна су храна, али не могу дуго да остану свежe. Решење је прерада и у ту сврху користи се цела биљка: од листова се праве тинктуре, корен се суши, плодови су сировина у козметици, а у кулинарству су деликатес.

На имању је увек било доста стоке и све њиве се обилно ђубре стајњаком, па „вештак“ није неопходан. Добро неговане и једре биљке лакше се носе са болестима и штеточинама, а за жарких лета, усеви којима је то неопходно, заливаjу се.

У питомом равничарском селу Ђурђеву, недалеко од Новог Сада, од давнина познатом по квалитетним лубеницама и вредним паорима, пре пет-шест година породица Богданов – Сима и Јелана, регистровала је пољопривредно газдинство на којем, по принципима органске пољопривреде, уз пасуљ, бели кукуруз, цвеклу, падајз, производи и бамију, поврће мало познато на овим просторима.

А све је кренуло од деде Миленка, којем хемија није била нимало драга, производећи све без минералног ђубрива. Први је у селу, на богатој, масној црници, засадио више сорти лешника који још увек обилно рађају. Радио је све у складу с принципима органске пољопривреде, мада се за овај покрет тада није ни знало. Једино су дебла леске сваке јесени морала бити окречена, и та традиција се поштује и данас. На имању је увек било доста стоке, има је и сада, и све њиве се обилно ђубре стајњаком. На њиховом поседу „вештак“ није био неопходан. Добро неговане и једре биљке лакше се носе са болестима и штеточинама, а за жарких лета, усеви којима је то неопходно, одувек су и заливани.

Омиљено Клеопатрино поврће

Бамија или окра (Abelmoschus exculentus) позната и као госпини прсти, једна је од најстаријих намирница на свету. До деценију-две уназад била је прилично запостављена у исхрани, али резултати многобројних проучавања вратили су је на велика врата у многе кухиње света. Ипак, о њој се и даље стидљиво прича, јер многи не знају ни како изгледа ни шта поседује.

За њен изузетан утицај на глаткоћу и затегнутост коже знала је још Клеопатра. Древни записи говоре о томе да се у долини Нила гајила вековима пре Христа. Бамија припада породици слеза. У исхрани се користи плод који је дугуљастог, ребрастог облика, лако је сварљив, сочан, помало опорог укуса. За исхрану се користе млади, недозрели плодови који се приликом кувања распадају и ослобађају пуно ситних семенки, богатих беланчевинама и мастима. Да би могле да се нађу на трпези током целе године, младе бамије се суше нанизане на конац. Могу да се чувају и замрзнуте, мариниране и самлевене.

Бамија је богата биљним влакнима, важним за одржавање нормалног нивоа холестерола у крви, доброг варења и стабилизације нивоа шећера у крви. Садржи бројне витамине, попут витамина групе Б, Ц који спречава настанак дијабетеса, ублажава симптоме астме и подмлађује кожу, а има и мноштво полисахарида који стимулишу рад крвотока, стимулишући рад мозга. У бамији се налази пуно антиоксиданата, од којих су најважнији рутин – чува мале крвне судове, и кверцентин – дисајне путеве.

Храна, лек и прекрасан цвет

Син Сима, професор физичког и спортиста, и снаха Јелена, започели су своју повртарску животну причу без испомоћи хемије, и на пет хектара гаје поврће по принципима органске пољопривреде. Уз уобичајених врста поврћа, гајених за своје потребе, за веће површине избор је пао на пасуљ – бели, жути и црни, све селекције докторице Мирјане Васић, нашег познатог селекционера овог поврћа, стручњака новосадског Института за ратарство и повртарство. Он се сеје у свим паорским кућама, истина, по принципима конвенционалне пољопривреде, и није нешто по чему би се ово газдинство издвајало. Тражили су неку „ексклузиву“, поврће по којем би били познати, које би било изазов за овај вредни пар који је у годинама заједничког живота изнедрио троје деце, високообразоване младе људе који су родитељима велика помоћ у послу.

Улогујте се да видите остатак садржаја Молимо . Нисте члан? Претплатите се