У келтској митологији глог је сматран једном од 20 светих биљака, док му се у народној митологији код Срба и већине других народа са Балкана, приписује улога заштитника од вампира и злих демона, ма у ком се облику јављали. Због тога се у појединим крајевима гранчица или крстић, направљен од глога, ушива у одећу као амајлија, нарочито деци. Глоговом гранчицом се на празник Цвети често ките куће и обори. На Ђурђевдан, пре сунца, жене пак стављају глог у воду у којој ће се купати.
Џем за сладокусце
Плодови глога беру се тек када су црвени и зрели, без петељке, а како садрже воћне киселине (лимунска), шећере и пектин, одлични су за припрему џемова, сирупа, ликера, ракије. С једног већег грма може да се прикупи и до 20 килограма плода.
За џем од глога потребно је:
500 грама плода
500 милилитара воде
1 килограм шећера
сок од два лимуна.
Припрема се тако што се опрани плодови глога најпре скувају у 300 мл воде. Скуване бобице потом добро изгњечити па додати остатак топле воде и процедити да се уклоне коштице. Тако очишћену смесу пребацити у посуду за кување и додати шећер и лимунов сок. Кувати до потребне густине.
И ликер за срце
Ликер од глога пије се за бољи рад срца, а препоручена доза је по једна чашица на дан. За припрему је потребно:
300 грама плодова глога
1 литар ракије
150 грама шећера.
Ваља узети боцу ширег отвора и у њу ставити плодове глога, посути их шећером и прелити ракијом. Добро затворити и током месец дана повремено боцу протрести како би се шећер отопио. Након тога садржај боце процедити и пресути у боцу од тамног стакла. Овако припремљен ликер остави се да одлежи још две седмице.