Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Најлепша слатка стижу из „Српске Венеције“

Најлепша слатка стижу из „Српске Венеције“

568

На обронцима Старе планине, у чистој, нетакнутој природи, ту где је Књажевац – Српска Венеција, живи породица Шинка. Живи и прави најлепше посластице по старим рецептима, из времена наших прабака, када је природа давала а народ узимао оно што је могао и знао да искористи. И није тога мало. Сналажљиве и надасве предузетнички настројене Шинке већ су надалеко позната породица, а своје необичне производе широм Србије пласирају од 2021. године када је Винета Шинка пронашла старе рецепте у кућици на селу и решила да испроба неке од њих.

– Шинкину теглицу тренутно чине, мајка Винета, супруг Негован, син Немања, баба Драгица, пас Меда и две мачке, Цилко и Ђоле. Шинкина теглица настала је случајно 2021. године, када је мајка понашла старе рецепте у кућици на селу и решила да испроба неке од њих. Пријатељима се то свидело и решили смо да се опробамо као мали произвођачи здраве хране, а после првих наруџбина и похвала, знали смо да смо на добром путу. Шинкином теглицом тренутно допуњујемо кућни буџет јер Негован и Немања раде у једној приватној фирми,  али сви ми породично посвећујемо слободно време Шинкиној теглици – прича најмлађи из породице Немања, уједно и њихов ПР. А Шинке породично све искористе, све што сте икада помислили да може да се једе, од тога направе деликатесе који освајају осетљива непца домаћих купаца.

– Наше производе правимо ручно и по старим рецептима из Буџака. Међу тим рецептима нашли смо и неке необичне рецепте за нека специфицна слатка као што су слатко од љубичцице, цвета багрема, зове и мајских ружа. Временом смо по томе постали препознатљиви, а укуси и боје ових слатка су специфични – и ко би се до њих сетио да направи слатко од багрема. Мед и сок већ одавно постоје, али пипавог посла раздвајања багремових цветића, чишћења и кувања прихватила се само ова сложна породица.

– Багрем има има жуто-златну нијансу, а поседује интезиван укус. Најсличнији је багремовом меду. Правимо га од цветова багрема. Сваки цветић багрема се одваја од чашице и одваја се средишњи део. Бирају се само зрели цветићи. Багрем је доста здрав и наше слатко је богато витаминима и храњивим састојцима. Багрем беремо на обронцима Старе планине далеко од загађене градске средине – нешто мало нежнијих боја, али неодољивог укуса је и слатко од мајских ружа, оно што вас враћа у прошлост када је свака кућа у селу имала, бар, један грм неодољивог мириса што подсећа на младост и био је задужбина девојака спремних за удају.

– Слатко од мајских ружа је нежно розе боје, а укус је исти као да једете ратлук од руже. Преовладава мирис мајских ружа. Правимо га од розе мајских ружа код нас у крају познате под називом ,,Трндавила“. То је једна стара сорта и полако се ,,губи“ и нестаје. Ми имао ту срећу да ову ружу имамо у дворишту. Ова ружа не цвета све одједном већ посепено цвета, тако да цветове можете брати сваког 2-3 дана. Слатко се прави од латица розе ружа. Ружа се користила и у Античком периоду, а наш рецепт је стар минимум 80 година. Ружу не прскамо ничим, чак ни против биљних ваши. Потпуно је природна и што је, још битније, здрава. Ружа делује и као јак афродизијак али и чисти организам и крв и помаже код болести нерва и унутршњих органа – чини се да је слатко од ружа свима потребно, због љубави и смирења. А уколико и не волите мало јачи укус руже, можда пробате зову. Зова је у последњих пар година доживела своју ренесансу.

– Слатко од цвета зове је један од наших најздравијих производа. Зову у нашем крају зову БАЗ. Зова је толико здрава да је слатко прави лек. Највише помаже за кашаљ али и код вирусних инфекција, реуматских обољења, уринарних тегоба али има и антиалергијско дејство. Правимо га од зрелих цветића зове. Зова је специфицна биљка и њени први и задњи цветови нису добри, већ се бирају само цветови који цветају између. Они су најкрупнији и најздравији. Зова расте близу река и у нижим пределима, не успева на великим висинама. Слатко је тамно златне боје, а укус највише подсећа на мед са саћем. Мирис зове преовладава. Здраво и препоручује се свима – и када Немања прича о томе, све изгледа тако лако, тако једноставно, а није.

– За једну нашу теглицу слатка од ових цветова потребно је јако пуно цветића багрема, латица ружа, а највише цветића зове који су најситнији и наравно, доста труда и времена. Као што смо рекли ми слатко правимо од латица ових цветића па од убраних цветова треба скинути само латице. Доста ту отпада, 2/3, а некада и ¾ отпада на чашицу, а латице су врло лагане. Тако да и када се кући вратите са пуном корпицом цветова осим што вас чека цео дан чишћења, добићете латице можда за 3-4 теглице. Иако сам процес кувања и спремања делује просто, није лако доћи до тога. Цела породица учествује у брању и чишћењу, по некад и цео дан, да би смо на крају могли да направимо 3-4 теглица овог слатка. Зато су ова слатка прави деликатеси – рекао је Немања Шинка поносан успехом свог бренда.

Текст: Зорица Драгојевић

Фото: приватна архива