Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Nana- mirisna i lekovita

Nana- mirisna i lekovita

254

Pitoma nana je važnija od svih drugih vrsta nane jer je najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija. Menta se proizvodi radi dobijanja lista i cveta iz kojih se estrahuje etarsko ulje (2% do 4%). U eteričnom ulju najviše ima mentola od 50% do 70% i mentona oko 16%. Pitoma nana daje 1.500 do 2.000 kg/ha suvog lišća, a količina etarskog ulja sa 1 ha kreće se od 25 do 40 kg.

Etarsko ulje se upotrebljava u farmaceutskoj industriji i medicini za proizvodnju lekova i čajeva, u kozmetici i prehambenoj industriji za izradu sapuna, zubne paste, mirisa, proizvodnji bombona, likera, rakija i dr.

Najšira upotreba nane je za spremanje čajeva. Čaj od nane veoma je koristan i lekovit za mnoge bolesti i tegobe. Posle destilacije etarskog ulja, običnog ulja koriste se otpaci za dobijanje kartona i za ishranu stoke (sa udelom proteina oko 18,8%).

Proizvodnja nane u našoj zemlji najviše je zastupljena u Banatu, Bačkoj i u centralnim delovima Srbije, pored reke Morave i Save. Za proizvodnju nane neophodno je odabrati plodno zemljište koje se može lako i obilno navodnjavati. Pitoma nana se isključivo razmnožava vegetativnim putem, odnosno stolonima. Na isto zemljište nana može da dođe tek posle 3 godine.

Đubri se zgorelim stajnjakom u količini od 20 do 30 t/ha i mineralnim đubrivima u količini čistih hraniva od: azota 60-70 kg/ha, fosfora 50-60 kg/ha, kalijum 70- 90 kg/ha kalcijuma 30-40 kg/ha i magnezijuma 10 do 20 kg/ha.

Sadnja se izvodi u jesen i u proleće u brazde dubine 10 cm sa međurednim razmakom 60-70 cm a u redu 10 cm.

Žetva se izvodi u momentu kada se otvore cvetovi u prvoj polovini cvasti po lepom i suvom vremenu. Pokošena masa ostavlja se 3-5 sati na parceli da provene, posle čega se odnosi na sušenje koje se može vršiti prirodnim putem ili u termičkim sušarama.

Osušene listove treba pakovati u višeslojne papirne vreće koje sprečavaju isparavnje etarskog ulja iz lista nane.

Danijela Ilić, PSS Požarevac