Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Не тако позната уља

Не тако позната уља

325

Кокосово

Вишеструко је корисна намирница и најбогатији познати извор средњег ланца масних киселина. Поспешује рад мозга, јача имунитет и омогућује правилан рад штитасте жлезде. С обзиром на то да има високу тачку димљења, врло је стабилно. Захваљујући томе, одлично је и за кување и за конзумирање у сировом облику. Брзо продире у ћелије, убрзава варење и снажан је извор енергије. Препоручује се свакодневна конзумација једне кашике нерафинисаног екстрадевичанског кокосовог уља, јер његов кључан састојак – лауринска киселина, има снажно противгљивично, противвирусно и противбактеријско деловање.

Авокадово

Код нас скоро непознато, ово уље све више добија на значају као снажно средство у борби против слободних радикала. Богато је фитонутријентима. Антиоксиданти у овом уљу поседују способност продирања у ћелију и на тај начин је штите од болести узрокованих оксидацијом. Бројно воће и поврће, које је природно богато антиоксидантима, нема ту способност, барем не у истој мери. Такође, ово уље се показало као врло моћно оружје у борби против болести срца и старења.

Уље макадамије

Садржи изузетно низак удео омега-6, а релативно висок омега-3 масних киселина, што га чини једним од најздравијих орахових уља за конзумацију. Богато је олеинском киселином, тј. омега-9 масном киселином која се показала изузетно корисном у борби против рака и у заштити од срчаних обољења. Уље аустралијског ораха, захваљујући укусној, богатој ароми, одлично је за салате. С обзиром на то да има високу тачку димљења, погодно је за динстање и пржење хране.

Сусамово

Веома је популарно у азијској кухињи. Има одређен укус, захваљујући којем је постало један од омиљених додатака бројним јелима. Изузетно је здраво, јер снижава крвни притисак и смањује ризик од срчаних болести. Богато је витамином Е, гвожђем, калцијумом, магнезијумом, фосфором и полинезасићеним мастима које помажу правилну апсорпцију. Јача зубе и кости, кожи даје здрав изглед, помаже у случају дијабетеса, спречава упале десни и појаву зубних наслага, штити бубреге и одлично је средство у борби против депресије. Погодно је за припрему разних јела, али се због јаког укуса најчешће меша са сунцокретовим. Садржи висок удео свих есенцијалних аминокиселина, нарочито метионина. Метионин се не синтетише у организму, већ се уноси исхраном.

Конопљино

Богат је извор свих 20 аминокиселина, укључујући и 9 есенцијалних које човеков организам не може да произведе. Садржи витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц, Д и Е. Од свих биљних уља, конопљино садржи есенцијалне масне киселине омега-3 и 6 у најбољем односу (1:3). Омега-3 и 6 улазе у састав ћелија многих органа, а највише мозга. Оне су потребне су и за производњу серотонина и допамина, неуротрансмитера који утичу на добро расположење. Многа истраживања рађена са болестима и поремећајима везаним за нервни систем, као што су дислексија, аутизам, анорексија, хиперактивност, Алцхајмеров синдром и опсесивно-компулзивни поремећаји указују на недостатак, пре свега, омега-3 масних киселина код болесника.

Бадемово

Најбоља својства овог уља испољавају се ако се користи као прелив за салате или арома за колаче. Обилује биљним беланчевинама, витаминима А, Е, Б1, Б2 и Б6, али садржи и незасићене масне киселине које су неопходне у исхрани. Побољшава варење, отклања надутост стомака, лечи запаљење дебелог црева, а користи се и против запаљења и опекотина коже.

Уље кикирикија

Употребљава се за пржење, печење, али и за зачињавање салата. Веома је ароматично. Обилује фолном киселином, која омогућава бржу регенерацију ћелија, али и линолном киселином, витамином Е и калијумом, који смањују ризик од настанка кардиоваскуларних болести. У оригиналној амбалажи чува се до годину дана, а када се отвори, рок трајања се скраћује на шест месеци.

Уље семенки грожђа

Има веома неутралан мирис и користи се за припрему разних јела и салата. Обилује витамином Е и омега-6 масним киселинама и благотворно делује на целокупан организам, а нарочито на цереброваскуларни систем. Јача крвне судове и смањује могућност настанка крвних угрушака.

Ланено

Због веома високог удела есенцијалних масних киселина, које на високој температури постају штетне, користи се искључиво за припрему салата. Садржи 45 до 60 одсто омега-3 масних киселина, али и материје које се у организму метаболишу у једињења која спречавају настанак рака. Спречава и стварање крвних угрушака, снижава ниво холестерола, а најновија истраживања потврђују да превентивно делује у борби против рака дојке.

Требало би да га избегавају сви који имају проблема с простатом, желуцем и макуларном дегенерацијом ока, јер додатно надражује осетљиву слузокожу. Не препоручује се ни особама које пију аспирин и циклоспорине, јер поништава дејство лека. Пожељно је да се купује у мањим боцама, јер ужегне најкасније за четири месеца од датума производње.

Кукурузно

Употребљава се и за кување и за припрему салата. Сирово уље је тамножуте боје, непријатног мириса и укуса и лако се квари, а рафинисањем поприма светложуту боју, пријатан мирис и укус. Богато је витамином Е и вишеструко незасићеним масним киселинама, које чувају организам од старења. Због високовредних нутритивних састојака, највише се користи у дијеталној исхрани. Рок трајања је годину дана.

Уље уљане репице

Нема одређен укус, тако да није погодно за припремање салата и умака, али је зато изврсно за кување, печење и пржење. Захваљујући својим особинама, користи се као основа за друге, специјалне врсте уља. Снижава ниво масноћа у организму, јер има десет пута виши ниво омега-3 масних киселина од маслиновог уља. Ипак, садржи и еручну киселину, која лоше делује на наш организам. Приликом куповине би требало обратити пажњу на декларацију, да ли је произвођач избацио ову киселину или не.

Бундевино

Пожељно је да се постепено уводи у исхрану, јер има веома специфичан укус. Идеално је као прелив за салате, а може да се користи и за пржење поврћа. Богато је витаминима А, Д и Е. Јача имунитет, повећава квалитет и количину сперматозоида, али и ублажава тегобе код упале простате.

Уље од пшеничних клица

Према неким истраживањима, најбогатије је витамином Е од свих уља. Обилује октакосанолом, материјом за коју су научници уверени да побољшава издржљивост и физичку спремност организма, и зато се нарочито препоручује спортистима и људима који обављају тешке физичке послове. Није пожељна употреба за пржење, већ за салате. Чува се на хладном и тамном месту, највише пар месеци, јер врло лако ужегне.

Р.Д.Ј.