Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Биљчице праве витаминске бомбице

Биљчице праве витаминске бомбице

1903

Светски тренд узгоја микробиља полако, али сигурно шири се у Србији, па је ова „супер храна“ постала „хит“ међу младима који све више практикују здраве стилове живота.

Поједини трговински ланци и продавнице здраве хране препознали су потребе потрошача па се на рафовима специјализованих маркета могу пронаћи мале биљке које у себи садрже изузетно висок ниво хранљивих материја.

Микробиље је врло младо поврће, високо око 5 до 10 центиметара, пуног, врло често интензивног и ароматичног укуса узрокованог концентрисаним садржајем храњивих састојака. Расте у разним бојама и текстурама, а укус варира од неутралног до пикантног, благо киселог или чак горког, у зависности од врсте. Гаји се на супстратима (корењацима, ткању, вати, камену) размножава и развија у облику танких, нежних стебала и листова. Обично се користи у гурманској кухињи и у сврху декорације јела. Микробиље може да буде различитих врста, укључујући босиљак, руколу, црни и бели трип, крес, љуту папричицу. Због своје изразите ароме и визуелног ефекта, микробиље се често користи у разним куварским креацијама и гурманским јелима.

Препознајући њихову вредност, све већи број људи и код нас и у свету их употребљава као додатак својој исхрани као веома здрав и нутритивно богат извор хранљивих материја које поред градивних особина имају и врло благотворне здравствене ефекте, те их људи користе и приликом лечења и опоравка и од најтежих болести.

Козумирање микробиља и поврћа је генерално повезано са мањим ризиком од многих болести, захваљујући великој количини витамина, минерала и корисних биљних једињења која садрже многоструко више него одрасле биљке исте врсте.

Ово биље може смањити ризик од многих болести. Један од мноштва примера колико су храњиве материје концентрисане у микробиљу илуструје и чињеница да 50 грама микробиља броколија има исту количину сулфорафана (детоксификујући изотиоцијанат за који се сматра да је антиканцерогена супстанца) као у једном килограму зрелог броколија, указује Ненад.

Много је начина да се микробиље укључи у исхрану, као додатак салатама, прилог јелима, сендвичима. Такође, може се додавати у смутије и сокове. Сок од јечмене траве популаран је пример сока од микробиља. Тренд у свету је да се од микробиља производе и разни суплементи, медицински и козметички препарати. Микробиље је врло погодно и за индивидуално узгајање, јер се може гајити на разним местима, укључујући на отвореном, у пластеницима, па чак и на прозорској дасци. Све више људи се одлучује да микробиље укључује у своју исхрану тиме што почиње да га самостално производи.

Како да сами гајите микробиље?

Код узгајања микробиља код куће, важно је да је семе обавезно нетретирано (по могућству органски произведено) и да се одаберу растући медијуми (супстрати) који су декларисани и у чији састав се може поуздати.

Потребна је посуда, квалитетно семе и добар медијум за раст, правилно осветљење – било сунчево или вештачко осветљење (лед лампа, температура боје светла од 6000 К), идеално за 12-16 сати дневно.