Насловна ВЕСТИ Органска производња у воћњаку – тржиште постоји

Органска производња у воћњаку – тржиште постоји

302

Органска производња у воћњаку – Производња здравствено безбедне хране је тренд који осваја све већи сегмент тржишта. Млади потрошачи више пажње поклањају здрављу своје породице, све више је произвођача који желе да задовоље ту врсту тражње на тржишту Србије, следећи корак је појављивање на тржишту Европе. У Европи је 14 милиона хектара у систему органске производње. Више од 370.000 фарми учествује у том систему. Укупно 33 милијарди евра је годишњи промет трговине органских производа. У Данској је 10% од укупног промета пољопроизвода из органске производње и постављен је циљ да 2020. године органска производња буде једини вид пољопривредне производње. Први део плана је да 60% исхране у школама и болницама буде из органске производње.

Органско воће из сопствене производње је нешто најлепше што можете да поклоните својој породици. Ипак, ако плодове планирате и да продајете као органске, потребно је да земљиште на којем узгајате прође кроз период конверзије од обично три године, пре него што се добијени производи могу продати као органски. Пре подизања воћњака треба погледати историју земљишта, корове и присуство нематода, урадити анализу на тешке метале и проверити дренажу земљишта.

Органска производња у воћњаку

Пре саме садње важно је поправити плодност земљишта и сузбити корове (посебно вишегодишње). Најчешће се примењује зеленишно ђубрење. Савет је да се у младим воћњацима и виноградима гаје друге културе. Поред побољшања биодиверзитета овако се обезбеђује и приход док не прође конверзиони период или док воћњак не ступи на род.

Добро је и подићи ветрозаштитни појас пре садње, јер он штити младе саднице, повећава биодиверзитет, омогућава станиште за инсекте, привлачи предаторе и пчеле, а смањује ниво прашине. Најбоље је да појас буде од пет редова ниских и средње високих жбунова.

Набавите сертификовано семе и биљни материјал или макар хемијски нетретиран материјал. Воћне врсте које се гаје морају да буду прилагођене земљишту и климатским условима.

ПСС Прокупље Тонић Дејан воћарство – виноградарство

Извор: Агро Инфо Нет