Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Подмлађивање воћака

Подмлађивање воћака

239

Код старијих стабала при крају родности, често долази до слабљења вегетативне моћи, леторасти су дужине испод 25 цм, долази до појачаног огољавања грана, изрођавања плодова и масовне појаве водопија. Воћке се подмлађују и у случају јаче туче града и приликом прекалемљивања. У таквим случајевима, да би се обновила вегетативна маса, родна површина и продужио век експлоатације воћки, приступа се њиховом подмлађивању. У пољопривредним школама, на окућницама, баштама, поред путева примећена су стара стабла и то претежно аутохтоних сорти јабука и крушака, сорти шљива с осушеним, поломљеним гранама, са доста избилих водопија у унутрашњости круне.

Сва та стабла требало би у наредном периоду подмладити, како би се продужио век експлоатације ових стабала. Овом мером се активирају спавајући и адвентивни пупољци, услед наглог притицаја сокова. Подмлађивање се обично врши у време резидбе воћака. Ова помотехничка мера се најчешће изводи код јабуке и крушке, а ређе код шљиве, трешње и вишње. Она даје боље резултате у воћки на сејанцу и бујнијим подлогама, него на кржљавијим подлогама.

Подмлађивање може бити потпуно и постепено. Потпуно подмлађивање, тј. подмлађивање у једној години се ређе примењује, јер воћке то теже подносе и долази до слабијег обнављања круне. Зато се више препоручује постепено подмлађивање у периоду 2 до 3 године, где се сваке године подмлађује око 35% грана у круни.

Приликом оваквог подмлађивања у првој години се избацују поломљене гране, гране које засењују круну и које сметају другим воћкама, као и суве гране. У наредним годинама скраћују се скелетне гране на трогодишњу и старију зону пораста, на бочну грану или гранчицу, које се остављају у циљу регулисања притицања хране у близини места пресека. Приликом прекраћивања дебљих грана треба водити рачуна да не дође до њиховог цепања. Ране, створене на гранама, треба оштрим ножем загладити, дезинфиковати и премазати калем воском. У годинама подмлађивања и наредне 2 до 3 године треба одстрањивати избиле водопије и водити рачуна о томе да се правилно формира облик круне.

Подмлађивање воћака треба да прате и друге агротехничке мере, као што су побољшана исхрана, обрада земљишта, заштита од проузроковача болести и штеточина, наводњавање и др. Поготово, подмлађивање старијих стабала треба да прати обилно ђубрење азотним ђубривима.