Насловна АРХИВА ПОДРУМ БАЈИЛО: Кад се виноградарство увуче под кожу

ПОДРУМ БАЈИЛО: Кад се виноградарство увуче под кожу

927

На винској мапи Сремских Карловаца Подрум Бајило од последње деценије прошлог века заузима значајно место, а од тренутка када је  власник,  Предраг Бајило, 2011. године оронули лагум у самом срцу Српског Сиона, преуредио, направивши од њега идеално место за одлежавање и чување вина, као и пријатан кутак за уживање у божанском пићу, постао је незаобилазна дестинација за многобројне туристе и винољупце. Иако узгој лозе и производња вина  у породици  Бајило датирају из 1925. године и одвијали су се на подручју Далмације, размере интензивне произвоње добијају када је Предраг  шест и по деценија касније на подручју Сремских Карловаца, где су се Бајилови настанили,  преузео  посао  од оца и са два хектара под виноградима данас достигао цифру од готово 20 хектара засађених овом племенитом биљком.  Али, ту није крај ни садњи, нити  унапређењу и усавршавању производње.

Већ догодине површину под лозом увећаће за четири хекара на којима ће узгајати сорту под именом морава, која је настала на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и  пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду. Уз панонију, коју је ове године засадио, биће то друга сорта у његовом винограду  из групе оних које се могу гајити на органски начин. Око 70 одсто његовог сортимента иначе чине сорте настале у тој научној кући. Чак и две стоне сорте кармен и ласта, поред кардинала и мускат хамбурга, потичу с Департмана.

Сила, ризлинг СК 54, неопланта, петра, траминац, совињон блан, рајнски ризлинг и новозасађена тамјаника беле су винске сорте које се могу наћи у виноградима Предрага Бајила, док су пробус, португизер, каберне совињон представници црвених. Заједно са синовима Стевом и Петром, од којих је први задужен за винограде,а други за подрум, од њих производи сортна вина. У њиховом подруму  увек се могу наћи ризлинг, сила, неопланта, петра, португизер, каберне совињон,  пробус и незаобилазни бермет, а повремено и рајнски ризлинг и траминац.

-Никад нисам рекао да је моје вино добро, какво је, остављам онима који га пију да процене, али увек тврдим да је начињено од грожђа – у шали каже Предраг Бајило.

Вински храм Бајилових у Улици патријарха Рајачића 9 у Сремским Карловцима, који чини дегустациони простор у два нивоа и 50 метара дуг лагум  који потиче из 1864. Године, од отварања пре седам година посетиле су реке туриста с више континената, бројни амабсадори, представници дипломатског кора, познате линости из света спорта, филма и позоришта….У том тунелу у ком је температура стално 11 степени, они имају могућност да виде буре од 13.000 литара, винотеку од близу 3.500 бутељки вина, као и прохромска и барик бурад. Испред улаза у простор за чување вина, налази се и мали део поставке будућег музеја који ће сачињавати предмети  и опрема која се у прошлости користила у виноградарству. Чим се стекну услови за то, 200 до сада сакупљених ескпоната старих између 50 и 150 година , наћи ће своје трајно место у суседној кући која припада Бајиловима.

Један од раритета и саставни део садашње поставке су и колица на шинама која су некад служила да се грожђе допреми с улице у подрум, а данас преуређена у сто са клупама за седење, представљају атракцију у подруму.  Поред приче коју о вину  и породичној традицији  посетиоци на овом особеном месту могу да чују, јесте  и шала како колица данас служе за избацивање пијаних гостију.

Италијански ризлинг Бајило бело суво вино

Сорта која је показала своју праву улогу гајењем у нашем винограду. Испијано генерацијама, поново враћа свој сјај и популарност. Грожђе даје свежа, лепршава и лагана вина. Италијански ризлинг представља израз винограда и винара  који га с правом славе и величају. Служи се расхлађено на 10-12 степени. Произведено од грожђа из наших винограда.

Рајнски ризлинг Бајило бело суво вино

Рајнски ризлинг је сорта грожђа чији се сласни и неодољиви укуси под будним оком енолога претачу у лепршаве винске капљице нашег препознатљивог ризлинга. Зелено жута боја са јасним и освежавајућим киселинама уз изражене  ароме воћа и цвећа, открива неодољиве укусе овог вина. Служи се на температури на 10-12 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Сила Бајило бело суво вино

Сила је домаћа сорта, настала укрштањем кевединке и шардонеа. О јединственом укусу најбоље сведочи вино, светло жуте боје, лагано и веома пријатно, са нижим процентом алкохола. За свакодневно уживање. Израз јединствености и посебности. Температура сервирања:10-12 степени.

Произведено од грожђа из наших винограда.

Петра Бајило бело суво вино

Аутохтона мускатна сорта. Петра је снажна, ароматична, слатког неодољивог укуса. Своју раскош показује и као аперитив и као десертно вино. Температура сервирања:10-12 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Траминац Бајило бело суво вино

Траминац је мускатна сорта израженог, слојевитог и богатог мириса, који обилује цветним аромама са примесама меда. Укус је комбинација свежине, снаге , сласти и ароматичности у идеалном односу. Мирисно, мекано вино идеално је као аперитив, али се сјајно слаже и уз различите врсте хране. Температура сервирања:12-14 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Sauvignon blanc Бајило бело суво вино

Јасне, изражене ароме одају посебност овог вина. Падине наших винограда и карактеристике сорте дају свој допринос примамљивом укусу свежих и ароматичних тонова белог совињона. Уз домаће сиреве и традиционалне укусе белог меса совињон даје свој пуни допринос. Температура сервирања:10-12 степени.Произведено од грожђа  из наших винограда

Неопланта Бајило бело суво вино

Аутохтона мускатна сорта, настала укрштањем смедеревке и траминца. Неопланта је вино високог квалитета пуног и богатог укуса, веома финог и интензивног  мириса. Препоручује се уз јела од дивљачи, али и уз друге  врсте меса. Температура сервирања:10-12 степени.Произведено од грожђа  из наших винограда

Rose Бајило rose suvo vino

Роза капљица је израз младости и ведрине. Лепршаве цветне  и воћне ароме, примамљивих и лаганих укуса дала је препознатљива мускатна нота сорте мускат хамбург. Конзумирано као младо вино, одаје своје свеже, атрактивне мирисе и неодољиве укусе посебно уз сезонско воће и лагана  предјела. Температура сервирања:10-12 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда

Португизер Бајило црвено суво вино

Стара, одомаћена сорта представља препознатљив бренд породице Бајило. Раскош, свежина и воћност, неодољива рубин боја, лаган, али јединствен укус, прави је дар за свачија непца. Служи се расхлађено на 10-12 степени. Произведено од грожђа из наших винограда

Cabernet sauvignon Бајило црвено суво вино

Веома популарна и светски препознатљива сорта грожђа, своје мсето и аутентичан израз дала је и на нашим падинама. Сјајан израз климе и земљишта, пуноћа и јасне ароме воћа најлепше се истичу уз традиционалне укусе месних сепцијалитета. Темпреатура сервирања: 15-18 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Бермет Бајило ароматизовано десертно вино

Вино настало у фрушкогорским манастирима, чува традицију и арому Сремских Карловаца. Производи се искључиво од грожђа узгајаног на падинама Фрушке горе, оплемењено са двадесетак врста ароматичних травки. Температура сервирања: 15-18 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Бели бермет Бајило ароматизовано десертно вино

Вино настало у фрушкогорским манастирима, чува традицију и арому Сремских Карловаца. Производи се искључиво од грожђа узгајаног на падинама Фрушке горе, оплемењено са двадесетак врста ароматичних травки. Температура сервирања: 15-18 степени. Произведено од грожђа  из наших винограда.

Добро јутро број 557 – Септембар 2018.