У јуну су баште и пијаце пуне свежег зелениша, здравог и укусног поврћа које обилује минералима и витаминима. Најбоље га је свакако припремити и конзумирати одмах. А, шта с оним што преостане, колико дуго у фрижидеру може да се чува без опасности да ће изгубити на квалитету? И које услове му ваља обезбедити, да би што дуже задржало минерале и витамине које је имало када је смештено у фрижидер?
Пише: Светлана Мујановић
Слађана Цветковић, саветодавац за прехрамбену технологију ПCCC-a у Крушевцу, каже да је први услов за дуже чување да се у фрижидер уноси само здраво и неоштећено поврће, без обзира на то да ли је лиснато, плодовито, коренасто… Убрано или купљено поврће прво треба детаљно прегледати са свих страна, да би се уочило и најмање нагњечење, јер од оштећених ткива креће процес кварења и труљења.
Зрење, испаравање, дисање утичу на квалитет
Како указује овај стручњак, хемијски састав поврћа, односно, велики садржај воде која може да чини и 95 процената укупне тежине, главни је разлог лоших могућности чувања већине поврћа. Губици који настају током складиштења резултат су одређених физиолошких и процеса који се настављају у убраном поврћу, а најзначајнији су испаравање и дисање којим се смањује маса, односно, хранљива вредност плодова. Прикључују им се и фотосинтеза, раст и развој, стрварање етилена и други мање значајни процеси.
– Правилним чувањем може се успорити процес зрења и дисања, зауставити или смањити губитак воде, као и развој болести, и на минимум свести стварање етилена – истиче Слађана Цветковић. – Поврће које се слаже у фрижидер да би се чувало више дана, пре свега треба да је здраво, што значи без нагњечења, оштећења покожице, да није влажно, заражено паразитима и штеточинама, те да није проклијало.
За успешно чување поврћа, важан је моменат бербе. Због неблаговремене бербе губици могу у неким случајевима бити и од 30 до 50 процената. На дужину очувања квалитета поврћа које је смештено у фрижидер највише утичу температура и влажност ваздуха, а оптимална влажности за већину повртарских врста је од 90 до 95 процената.
„Мешање“ мириса, укуса, чак и боја
Ваља знати да се у фрижидеру скоро никада не чува само једна врста поврћа, јер често се набавља сво поврће које ће се припремати током радне недеље, а нађу се ту и воће, сувомеснати и готови производи. Зато би требало пре куповине хране за чување размотрити које намирнице траже исте услове чувања, па њих те недеље набавити.