Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Поврће најпре мора бити здраво

Поврће најпре мора бити здраво

431

У јуну су баште и пијаце пуне свежег зелениша, здравог и укусног поврћа које обилује минералима и витаминима. Најбоље га је свакако припремити и конзумирати одмах. А, шта с оним што преостане, колико дуго у фрижидеру може да се чува без опасности да ће изгубити на квалитету? И које услове му ваља обезбедити, да би што дуже задржало минерале и витамине које је имало када је смештено у фрижидер?

Пише: Светлана Мујановић

Слађана Цветковић, саветодавац за прехрамбену технологију ПCCC-a у Крушевцу, каже да је први услов за дуже чување да се у фрижидер уноси само здраво и неоштећено поврће, без обзира на то да ли је лиснато, плодовито, коренасто… Убрано или купљено поврће прво треба детаљно прегледати са свих страна, да би се уочило и најмање нагњечење, јер од оштећених ткива креће процес кварења и труљења.

Зрење, испаравање, дисање утичу на квалитет

Како указује овај стручњак, хемијски састав поврћа, односно, велики садржај воде која може да чини и 95 процената укупне тежине, главни је разлог лоших могућности чувања већине поврћа. Губици који настају током складиштења резултат су одређених физиолошких и процеса који се настављају у убраном поврћу, а најзначајнији су испаравање и дисање којим се смањује маса, односно, хранљива вредност плодова. Прикључују им се и фотосинтеза, раст и развој, стрварање етилена и други мање значајни процеси.

– Правилним чувањем може се успорити процес зрења и дисања, зауставити или смањити губитак воде, као и развој болести, и на минимум свести стварање етилена – истиче Слађана Цветковић. – Поврће које се слаже у фрижидер да би се чувало више дана, пре свега треба да је здраво, што значи без нагњечења, оштећења покожице, да није влажно, заражено паразитима и штеточинама, те да није проклијало.

За успешно чување поврћа, важан је моменат бербе. Због неблаговремене бербе губици могу у неким случајевима бити и од 30 до 50 процената. На дужину очувања квалитета поврћа које је смештено у фрижидер највише утичу температура и влажност ваздуха, а оптимална влажности за већину повртарских врста је од 90 до 95 процената.

„Мешање“ мириса, укуса, чак и боја

Ваља знати да се у фрижидеру скоро никада не чува само једна врста поврћа, јер често се набавља сво поврће које ће се припремати током радне недеље, а нађу се ту и воће, сувомеснати и готови производи. Зато би требало пре куповине хране за чување размотрити које намирнице траже исте услове чувања, па њих те недеље набавити.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us