Насловна РАЗНО Правилно чување кромпира

Правилно чување кромпира

390

Конзумни кромпир ваља и правилно чувати, како би се обезбедиле довољне количине овог поврћа до пролећа, односно до првог младог кромпира. Како каже проф. др Жарко Илин, он се вади када достигне физиолошку зрелост, што је од прве декаде јула до прве половине октобра, а то зависи од дужине вегетације сорти које могу бити екстра ране, средње ране, ране до срење касне.

-Чим се кромпир извади, неопходно је обезбедити предхлађење, односно, постепено снижавање температуре у летњим месецима са 35-37 на 18-20 степени, односно у септембру и октобру са 15-18 на 10-12 степени. Након 15 дана предхлађења кромпир се третира природним препаратима против клијавости, смешта у складиште и чува се на температури 4-7 степени и при релативно високој влажности ваздуха од 92-98 процената како се не би калирао. Сем контроле ова два фактора мора се водити рачуна да на хладњачу нема директногт сунчевог зрачења, како би се кромпир успешно чувао у наредних 9-10 месеци. Семенски кромпир не сме се уопште третирати против клијавости али се чува на температури 2-4 степена која спречава ову појаву, поручује Илин.

Ј. Б.