Насловна РАЗНО Pravilno čuvanje krompira

Pravilno čuvanje krompira

375

Konzumni krompir valja i pravilno čuvati, kako bi se obezbedile dovoljne količine ovog povrća do proleća, odnosno do prvog mladog krompira. Kako kaže prof. dr Žarko Ilin, on se vadi kada dostigne fiziološku zrelost, što je od prve dekade jula do prve polovine oktobra, a to zavisi od dužine vegetacije sorti koje mogu biti ekstra rane, srednje rane, rane do srenje kasne.

-Čim se krompir izvadi, neophodno je obezbediti predhlađenje, odnosno, postepeno snižavanje temperature u letnjim mesecima sa 35-37 na 18-20 stepeni, odnosno u septembru i oktobru sa 15-18 na 10-12 stepeni. Nakon 15 dana predhlađenja krompir se tretira prirodnim preparatima protiv klijavosti, smešta u skladište i čuva se na temperaturi 4-7 stepeni i pri relativno visokoj vlažnosti vazduha od 92-98 procenata kako se ne bi kalirao. Sem kontrole ova dva faktora mora se voditi računa da na hladnjaču nema direktnogt sunčevog zračenja, kako bi se krompir uspešno čuvao u narednih 9-10 meseci. Semenski krompir ne sme se uopšte tretirati protiv klijavosti ali se čuva na temperaturi 2-4 stepena koja sprečava ovu pojavu, poručuje Ilin.

J. B.