Насловна ВЕСТИ Представљен Водич за производњу хране биљног порекла

Представљен Водич за производњу хране биљног порекла

18762


Поводом Светског дана безбедности хране, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) организовали су онлајн округли сто на тему „Безбедност хране је посао за све“, а на којем је представљен Водич за производњу и прераду мале количине хране биљног порекла.
епосредни повод за организацију тог округлог стола је промоција Националних мера флексибилности – групе подзаконских аката који омогућавају малим произвођачима меса, млечних производа, производа од воћа, поврћа и свежег биља, да испуне стандарде квалитета и безбедности хране, који су у складу са легислативом Европске уније.
Циљ тог пројекта, који су ФАО и ЕБРД започели са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства још 2014. године, је очување богатства и разноликости производње традиционалне домаће хране, која услед ограничења која имају мала газдинства није у могућности да испуни све захтеве намењене великим системима и компанијама за производњу и прераду хране.
Правилници о флексибилним мерама прописују дозвољена одступања за мале произвођаче, водећи рачуна да се ни у једном сегменту не угрози хигијена и безбедност хране.
На тај начин ће локални гастрономски производи попут ајвара, џемова, сокова и других произвођа по којима је наше поднебље познато, моћи да се пласирају на домаће и инострано тржиште и буду препознати од потрошача као квалитетни и безбедни.
У оквиру Националних мера за изузећа од посебних услова хигијене хране, до сада су објављени: Водичи за производњу и прераду меса малог капацитета и производњу традиционалних производа од меса, Водич за производњу и прераду млека и Водич за клање малих количина живине и лагоморфа на газдинству.
Помоћник министра за инспекцијске послове Ненад Вујовић на том скупу је истакао да су правилници одлична прилика да мали произвођачи традиционалне хране уђу у „утакмицу“ са другим произвођачима на домаћем и светском тржишту, што ће, каже, допринети очувању разноврсности понуде хране из Србије.
Произвођач традиционалних производа од меса Милош Пајић, каже да су мали бизниси снажно повезани са својим купцима и имају одличну могућност за даљи раст.
Пајић мере флексибилности види као начин да се очува локална традиција и културно наслеђе у производњи хране, приходи за мала домаћинства, али и да се освоји и унапреди поверење потрошача у квалитет, хигијену и безбедност такве хране.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay