Насловна ВЕСТИ Прерада воћа по органским принципима

Прерада воћа по органским принципима

269

Прерада воћа, гајеног по органским принципима, као и директна продаја су радно интензивни процеси, који захтевају да произвођач поседује додатне ресурсе у погледу техничких могућности и радне снаге.

-У прелазном периоду, само поједини делови воћњака могу да се преусмеравају на органску производњу. Комплетно превођење траје од 1-3 године.У току прелазног периода, воће не може да се продаје као производ пореклом из органске производње, објашњава он.

 Цене оваквих производа су незнатно више од цена воћа из интегралне производње. Широм Србије, посебно у брдско планинском подручију, налазе се стара стабла воћака великих димензија и добре родности са минималном заштитом и ђубрењем. Таква стабла би се, уз добру организацију, могла превести у систем органске производње. Плодови ових сорти на тржишту достижу високу цену.

У прелазној фази препоручљиво је:

• Примењивати мере за побољшање земљишта

• Примењивати мере за поправку плодности земљишта

• Обавезан систем органског ђубрења

• Побољшати еколошке услове уз помоћ живих ограда, ветрозаштитних појасева и изолационих поља самониклим биљем, која су станиште корисних организама

• Неопходна је континуирана обука пољопривредника

Ј. Б.

Фото: Pixabay