Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Пржена деверика

Пржена деверика

76556

Деверика спада у белу речну рибу заједно са бабушком, мреном, буцовом… Често се може чути да се у ову групу сврставају мање вредне рибе, пуне костију или мање укусне, али то су све стереотипи без основа. Стварно стање је другачије. Када се квалитетно припреме, фантастичног су укуса. Деверика посебно. То је, нимало случајно, омиљено јело аласа.

Потребно је:

  • 500 г деверике
  • 2 чена белог лука
  • со, уље, першунов лист
  • кукурузно брашно
  • 2 лимуна 

Припрема:

Деверику очистити, опрати у млакој води и осушити крпом. Ножем засећи на сваких 2-3 милиметра, напунити ситно сеченим белим луком и першуном, посолити, ставити у већи суд, прелити уљем, додати кришке од једног лимуна и оставити једно преподне да одстоји на хладном. Извадити из паца (по жељи, можете деверике провући кроз кукурузно брашно) и пећи у претходно загрејаном дубоком уљу док не добију златножуту боју (на почетку пећи на јачој, а касније на тихој ватри). Припремити маринаду од уља, сока од лимуна, ситно насецканог белог лука и свежег першуновог листа. Сервирати уз претходно направљену кромпир салату и маринаду.