Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Пут до савршеног гутљаја

Пут до савршеног гутљаја

150
Foto: Shutterstock

Неко ужива у храни, музици, пиву, соку, књизи, док је за неке од нас потпуно уживање чаша вина. Бити хедониста не подразумева гомилу пара за флашу звучног имена због истицања некаквог друштвеног статуса, већ уживање у сваком гутљају одабраног вина, залогаја и друштва.

Пре него што се препустите уживању у вину, желимо да вас подсетимо како да га послужите. Постоје нека правила, то нису неки измишљени ритуали већ поступци који су опробани и ту су са разлогом. Правилно сервирано вино је празник за сва чула….па кренимо редом.

Како одабрати чашу

До скора су чаше код нас биле равне од подебелог стакла. И онда је Џорџ Ридл, из десетог колена аустријских произвођача чаша, 1986. године промовисао линију кристалних чаша Винум од којих су поједине биле намењене одређеним винским сортама, и тада је дегустација вина  добила нову димензију.

Различит облик чаша за различите сорте и лаику је у два корака доказивао колико је ширина чаше и испаравајуће површине вина као и усмеравање стуба винске ароме битна за боље упознавање са вином.То наравно не значи да морате набавити различите облике чаша за сваку сорту коју пробате, али захваљујући Ридлу схватили смо колико је права чаша добра за вино и колико је вино воли.

У ствари, најважније да одаберете своју омиљену чашу и да схватите да су се стекли добри услови да пробате и осетите вино које пијете.

Које је праве температуре

Оптимална температура вина је онај језичак на ваги који од просечног води до оног сјајног укуса у устима. А уколико је вино лоше температуре, и добро може да поквари или може да учини да пропустите врхунски ватромет укуса. И ево правила, бело вино се служи на температури од 6,5  до око 14 степени Целзијуса, с тим што свежија вина трпе ниже температуре, док барикирана иду на више подеоке. Црвена вина иду најбоље од 15 до 21 степена Целзијуса, где пиноу и друга лакша вина често пријају да буду мало хладнији.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us