Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Раскошна летња цветница

Раскошна летња цветница

Зимзелена магнолија међу најлепшим биљкама вртова

406
Фото: Pixabay

Магнолије спадају у најлепше биљке вртова. Навикли смо да се њиховим, углавном ружичастим и љубичастим цветовима, радујемо у рано пролеће. То је један од првих цветова у баштама којима нас природа обрадује после зиме. Али, из ове породице све је популарнија и зимзелена магнолија. Специфична је по томе да, иако носи назив зимзелена, за разлику од осталих, цвета током лета.

Magnolia grandiflora јој је званично име. Води порекло из Северне Америке. Спомиње се да су њени преци настањивали земљу још пре 100 милиона година. Назив grandiflora добила је по крупном цвету.  Достиже висину до 20, а ширину и до 15 метара. Орезивањем се може формирати жбун или оставити да природно расте, а крошња може имати пирамидалан или класичан облик.

Атрактивна целе године

И када није у цвету, магнолија изгледа прелепо због својих кожастих, тамнозелених листова, који на полеђини имају нијансу цимет боје. Њени цветови су крупни,  крембеле боје, и могу достићи пречник и до 25 центиметара. Њеним узгојем успешно се деценијама бави породица Станојчић из Врњачке Бање. Заштитни знак њиховог расадника иначе је магнолија, али су посебно поносни управо на грандифлору.

-Ова врста магнолије је врло популарна због великих белих цветова и сјајних зимзелених листова. А у јесен,  од опрашених цветова формирају се крупне руменоцрвене шишарице, које фантастично изгледају уз зелене листове.  Атрактивног је изгледа током целе године –  слажу се Драган и Владана Станојчић, дугогодишњи расадничари.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us