Мирко Милојевић из села Грабовац код Свилајнца за исхрану крава користи бале влажне луцерке, која по његовом искуству, повећава млечност за око 2,5 литара по грлу. Слушајући савете стручњака и свој инстикт ову сточну храну сам је направио пре неколико година и од тог рецепта не одустаје.
Мирко је дугогодишњи ратар и сточар који се определио за млечно говедарство. У штали има 14 крава сименталске расе, а на 25 хектара гаји житарице и луцерку. Дневно предаје око 300 литара млека. Међутим, када краве за оброк добију бале влажне луцерке, он у лактофизи има више млека.
– Реч је само о малој разлици и вештини у припреми хране, јер не чекам да се луцерка осуши. Сирову је балирам са око 25 одсто влаге. Прво кошење може да се обавља и по влажном времену. Први дан се коси, други се паузира. Трећи дан се луцерка скупља, а четврти балира. Код следећег кошења луцерку сам прскао инуколатима, пре него што уђе у пресу. Тако сам добио квалитетну луцерку са листом и сви хранљиви састојци су остали у балама. Када се луцерка осуши, листови отпадају и са њом сви нутритијенти – каже Мирко Милојевић.
Бале у специјалној фолији
Мирко је до сопственог решења за исхрану крава дошао када је послушао једног ветеринарског стручњака из Свилајнца. Савет из ветеринарске апотеке је спровео у дело и тако добио квалитетну сточну храну.
– Прошле године сам унапредио тај рецепт, па бале увијам у специјалну фолију, у којој могу да стоје преко целе године, као силажа. Та мала разлика и вештина у припреми хране, без већих додатних трошкова, донела ми је већу добит. Бале можда не изгледају на око лепо, али када их отворите лепо миришу, а краве воле да их једу. У почетки сам водио евиденцију. Оним данима када једу влажну луцерку дају од 30 до 40 литара млека више, него када је у јаслама луцерка из трећег или четвртог кошења, којој је опао лист – наводи Милојевић своја искуства.
Наводи да сточну храну, иначе, сам прави, а осим ових бала краве храни сунцокретовом и сојином сачмом.
– Не користим концентрате за исхрану крава, јер су скупи. Сву храну за исхрану крава сам правим од луцерке и житарица са свог имања. Тако сам трагајући за рецептима дошао до решења, које се у мом случају показало добитним – каже Мирко.
Текст и фото: Биљана Ненковић