Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Рибизла, она жбунаста

Рибизла, она жбунаста

210

Жбунаста рибизла (Ribes rubrum) је воћни грм који припада породици Гроссулариацеае. Ова биљка је позната по својим јестивим, сочним и киселкастим плодовима који се називају рибизле. Постоји неколико сорти жбунасте рибизле, а најчешће се саде у баштама и вртовима због својих укусних плодова, али и због атрактивних листова и цветова.

Ево неких кључних карактеристика жбунасте рибизле:

Листови жбунасте рибизле су једноставни, лобирани и обично су тамнозелени. Листови могу бити јајастог или срцоликог облика, а на рубовима имају благе назубљености.

Цветови жбунасте рибизле су ситни и скупљени у висеће гроздасте цвасти. Цветови могу бити црвене, розе, беличасте или зелене боје, зависно од сорте.

Плодови жбунасте рибизле су бобице које долазе у разним бојама, укључујући црвену, розе, белу и зелену. Овисно о сорти, плодови могу бити слатки или киселкасти, а обично су пуни витамина Ц и других храњивих материја.

Жбунаста рибизла има густу и разгранату структуру која је обично висока од 1 до 2 метра. Ови грмови могу бити веома продуктивни и дати обиље плодова у правим условима.

Жбунаста рибизла преферира добро дренирано и хумусно земљиште, а најбоље успева на сунчаним или полусеновитим местима. Ублажене климатске зоне обично су погодне за ову биљку. Узгајање жбунасте рибизле је релативно једноставно и може бити сјајан додатак башти због лепог изгледа и укусних плодова које пружа.

Гајење рибизле је врло рентабилно захваљујући раном ступању у период плодоношења, постизању високих и редовних приноса, добром прилагођавању на различите агроеколошке услове и хранљивој вредности плодова.

Рибизла се најчешће гаји на окућницама у виду појединачних жбунова, док је у веома малом обиму плански засађена. Тренутна производња је дефицитарна и не задовољава домаће потребе, иако постоје изванредни агроеколошки услови за њено успевање.    

У периоду дубоког зимског мировања рибизла може да поднесе температуре и до минус 33 Селзијусова степена, због чега се сврстава међу биљке најотпорније на зимске мразеве, али је врло осетљива на пролећне мразеве. Према зимским температурама најосетљивије су једногодишње гране, знатно мање двогодишње и старије гранчице, а најотпорнији су пупољци. За рибизлу су најповољније средње температуре ваздуха од 17 до 18 степени. Рибизла има велике потребе за водом и не подноси сушу.

Плодови жбунасте рибизле се користе у кувању, печењу, прављењу џемова, сокова, колача и других слатких или сланих јела. Такође, можете их јести свеже, јер су освежавајућег и киселкастог укуса.

И. Р.