Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Рибљи паприкаш

Рибљи паприкаш

1159

За само четрдесетак минута кувања рибе (шаран, мало сома и још мање штуке), на јакој ватри црвене врбе или тополе, уз додатак зачина, добија се божанско јело за љубитеље рибљих специјалитета – рибљи паприкаш! Он обавезно иде уз резанце, танке и кратке, да не испадају из кашике. Традиција овог јела потиче из Подунавља, иако се овај паприкаш припрема уз панонске реке у Војводини.
Коначан изглед паприкаша је јаркоцрвени густ сос, добро кувана свежа риба и слаткасто-љуткаст укус.

Потребно је:

  • 1,8 кг очишћеног шарана
  • 200 г очишћеног сома
  • 1 парче штуке
  • 250 г исецканог црног лука
  • 1 кашичица љуте млевене паприке
  • 4 кашике слатке млевене паприке
  • со по укусу
  • 1 дцл куваног парадајза
  • 2 л хладне воде
  • 400 г домаћих резанаца

Припрема:

Очишћене „потковице“ од шарана ставити на дно котлића у којем се кува паприкаш, а потом због побољшања укуса, додати месо сома и само једно парче штуке (од главе или репа). Одмах додати лук и кувани парадајз и све прелити са два литра хладне воде, тако да риба огрезне у води. Испод котлића потпалити ватру и направити „купу“ од ситно исцепканог дрвета црвене врбе или тополе. Кад паприкаш проври, додати слатку и љуту млевену паприку и кувати четрдесетак минута. Последњих десетак минута паприкаш „шапуће“.

Кад се згусне и месо рибе буде кувано (не раскувано), котлић ставити на сто и паприкаш из њега сипати у тањире, у које су претходно стављени резанци. Паприкаш се једе док је врућ!