За само четрдесетак минута кувања рибе (шаран, мало сома и још мање штуке), на јакој ватри црвене врбе или тополе, уз додатак зачина, добија се божанско јело за љубитеље рибљих специјалитета – рибљи паприкаш! Он обавезно иде уз резанце, танке и кратке, да не испадају из кашике. Традиција овог јела потиче из Подунавља, иако се овај паприкаш припрема уз панонске реке у Војводини.
Коначан изглед паприкаша је јаркоцрвени густ сос, добро кувана свежа риба и слаткасто-љуткаст укус.
Потребно је:
- 1,8 кг очишћеног шарана
- 200 г очишћеног сома
- 1 парче штуке
- 250 г исецканог црног лука
- 1 кашичица љуте млевене паприке
- 4 кашике слатке млевене паприке
- со по укусу
- 1 дцл куваног парадајза
- 2 л хладне воде
- 400 г домаћих резанаца
Припрема:
Очишћене „потковице“ од шарана ставити на дно котлића у којем се кува паприкаш, а потом због побољшања укуса, додати месо сома и само једно парче штуке (од главе или репа). Одмах додати лук и кувани парадајз и све прелити са два литра хладне воде, тако да риба огрезне у води. Испод котлића потпалити ватру и направити „купу“ од ситно исцепканог дрвета црвене врбе или тополе. Кад паприкаш проври, додати слатку и љуту млевену паприку и кувати четрдесетак минута. Последњих десетак минута паприкаш „шапуће“.
Кад се згусне и месо рибе буде кувано (не раскувано), котлић ставити на сто и паприкаш из њега сипати у тањире, у које су претходно стављени резанци. Паприкаш се једе док је врућ!