Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ САДНИ МАТЕРИЈАЛ И САВРЕМЕНО ВОЋАРСТВО: Ко штеди на садницама, губи на приносима

САДНИ МАТЕРИЈАЛ И САВРЕМЕНО ВОЋАРСТВО: Ко штеди на садницама, губи на приносима

163
Beautiful orchard in hills area in spring

Квалитет садног материјала, поготову код јабучастих и коштичавих воћних врста, један је од најважнијих фактора савремене интензивне воћарске производње, односно, брзог ступања засада у период пуне родности и остваривања високих приноса. У производњи јабуке смо пре 10 до 15 година почели примену најсавременије технологије и за подизање засада користили смо најквалитетнији садни материјал. Реч је о КНИП садницама, најчешће са 5 до 9, па чак и до 12 превремених гранчица. У таквим засадима у другој години имали смо приносе од 25 тона до чак и преко 40 тона по хектару. Међутим, у последње време многе компаније и произвођачи јабуке почели су да саде неквалитетан садни материјал, једногодишње саднице, па чак и окуланте. Да буде још горе, садњу су неки радили у јуну, па чак и јулу, што се одразило и на каснији почетак пуне родности, као и на мањи просечан принос у периоду пуне родности.

Пише: проф. др Зоран Кесеровић

Код подизања засада с таквим садницма, дешава се да се неки од окуланата не приме, или да долази до очењивања младара, па се морају подсађивати нове саднице. Поред тога што има мање приносе, такав засад је и вегетативно неуједначен. То компликује проређивање цветова и плодова, а најчешће долази и до алтернативне родности. Зависно од сорте, код једногодишњих садница принос је у другој години био од 8 до 11 тона по хектару, а код окуланата ретко где је евидентиран било какав принос у другој години.

Више рада, а мања зарада

Ако упоредимо просечан принос код златног делишеса и грени смита, код златног делишеса, коришћењем КНИП садница, оствариван је просечан принос између 70 и 75 тона, а код грени смита између 60 и 65 тона по хектару, док је код коришћења једногодишњих садница просечан принос код златног делишеса био око 50 тона, а код грени смита око 53 тоне по хектару. Управо због коришћења таквих садница, без обзира на то што се засади подижу с противградним мрежама, фертиригацијом и чак антифрост системом, по мојој оцени дошло је до назадовања у технологији производње јабуке. Срећа је у несрећи да су бољи индивидуални произвођачи схватили колико је важан квалитет садница и структура сортимента.

Имамо примере засада који су подизани у неколико наврата, у почетку с КНИП садницама врхунског квалитета, а касније с једногодишњим садницама и окулантима. Подизање засада с једногодишњим садницама и окулантима утицало је на касније ступање засада у период пуне родности и оно што је тешко отклонити, до неуједначене бујности воћака, што отежава примену биљних регулатора раста и ствара проблем с алтернативном родношћу.

Већина расадника у Србији производи једногодишње неразгранате саднице јабуке према уобичајеној технологији. Стандардна технологија подразумева садњу одређене подлоге почетком пролећа (март), калемљење сорте крајем лета (август-септембар) и неговање саднице наредне године. Као резултат такве производње крајем друге године од почетка производње добијају се саднице без превремених грана или с врло мало превремених грана. Такве саднице, након садње, захтевају прекраћивање водилице на одређеној висини, ради формирања вретенастих узгојних облика. Након прекраћивања саднице, из зимских пупољака долази до развијања грана које расту под оштрим углом и неопходно их је разводити. Поред тога што овакве саднице захтевају доста рада око развођења грана, и ступање у род је касније, а приноси су мањи у односу на саднице с превременим гранчицама.

Унапред изгубљена утакмица

У периоду када је водећи узгојни облик био палмета с косим гранама, на цени су биле саднице без превремених грана, добро обрасле вегетативним пупољцима. Међутим, преласком на узгојни облик витко вретено и његове модификације – супер витко вретено или севернохоландско витко вретено – јавила се потреба за садницама с превременим гранчицама. Многи произвођачи јабуке подизали су засаде и окулантима, што је још лошија варијанта назадовања у технологији подизања савремених засада. Засади подигнути с окулантима или калемљењем из руке касније ступају у период пуне родности, не могу избећи подсађивање непримљених окуланата, по порасту су доста неуједначени и никада не могу остварити приносе какви се постижу код коришћења КНИП садница.

Садница одређује приносе и шљиве, и трешње

Квалитет садног материјала није само код јабуке пресудан за резултате воћарског труда и великих улагања у нове засаде. Навешћу неколико примера који говоре о томе шта значи квалитет садница код трешње и шљиве.

Код сорте шљиве чачанске лепотице која је калемљена на подлози вавит I, а саднице су биле с превременим гранчицма, принос је већ у трећој години био 12,2 тоне по хектару. Иста сорта, код коришћења подлоге џанарика и интерподлоге црни трн, родила је у трећој години око 10,9 тона по хектару. Код чачанске родне та разлика у квалитету садница је још осетнија. Ова сорта је у трећој години на подлози вавит I са садницама с превременим гранчицама имала принос око 17,5 тона по хектару, а на подлози џанарика и интерподлози црни трн 10,8 тона по хектару.

Још један податак код чачанске родне говори о томе колико је значајно подизање засада с квалитетним садним материјалом, односно, с превременим гранчицама. У засаду који је посађен 2012. године израчунат је кумулативни принос 2013-2019. година и то: на подлози вавит износио је укупно 123,5 тона, а код подлоге џанарика и интерподлоге црни трн око 55,9 тона по хектару.

Код трешње се такође показало, ако се користи гизела 5 и ако су саднице с превременим гранчицама, да је у трећој години по садњи могуће остварити принос од 6 до чак 12 тона по хектару, у зависности од сорте и технологије. Ови подаци говоре о томе колики је значај коришћења садница с превременим гранчицама и код коштичавих воћних врста.

КНИП је најбољи избор

У интезивној воћарској производњи неопходан је квалитетан садни материјал, тј. КНИП саднице, или у крајњем случају саднице с превременим гранчицама. Те саднице имају добро развијен коренов систем и надземни део с одређеним бројем превремених гранчица.

У односу на окуланте и једногодишње саднице с превременим гранчицама, КНИП саднице имају снажнији коренов систем и, уколико је агротехника у расаднику на одговарајућем нивоу, овакав тип садница је квалитетнији у односу на једногодишње саднице. КНИП саднице имају већи број превремених грана, снажнији коренов систем и уопште представљају квалитетнији садни материјал у односу на једногодишње саднице с превременим гранчицама, а да не говоримо у односу на једногодишње саднице без превремених гранчица и окуланте.

Саднице с превременим гранчицама треба користити не само код јабуке, него и у густим засадима крушке, шљиве и трешње, јер такви засади брже ступају у период пуне родности и постижу веће просечне приносе.

Произвођачи воћа морају схватити да не смеју штедети на квалитету садног материјала и да су врхунске саднице најбоља инвестиција. Треба користити само КНИП саднице или саднице с превременим гранчицама, јер такви засади брже улазе у период пуне родности, брже враћају уложена средства и остварују веће просечне приносе, а самим тим и већу зараду.

Брже враћају уложена средства

У интезивној воћарској производњи неопходно је користити квалитетан садни материјал, тј. саднице које ће бити погодне за густу садњу и које ће омогућити брзо ступање на род. То су саднице које имају добро развијен коренов систем и надземни део с одређеним бројем превремених гранчица. Постојање превремених гранчица, одговарајуће развијености и положаја на водилици, представља основу за формирање вретенастих узгојних форми које су стандард у савременим засадима. Поред тога, на превременим гранама могуће је формирање родних пупољака током вегетације, што омогућава плодоношење већ у првој години. Што су квалитетније КНИП саднице, то засад брже ступа у период пуне родности и уложена средства се брже враћају. Иако велики број произвођача мисли да је бољи избор садница с повољнијом ценом, у пракси се показалао да није тако.