Begeč, naselje nadomak Novog Sada, odavno je poznato po uzgoju šargarepe koja se bogatim ukusom i visokim kvalitetom izdvojila na tržištu. Begečka šargarepa je od 2017. godine zaštićena oznakom geografskog porekla. A kako izgleda uzgoj begečke šargarepe iz ugla proizvođača, saznali smo u razgovoru s mladom nadom domaćeg agrara, Ivanom Tomić, iz poljoprivrednog gazdinstva Vasić.
Piše: Tanja Prolić
Poljoprivredno gazdinstvo Vasić gaji šargarepu na oko 60 jutara. Pored ove primarne kulture, proizvode i mladi krompir, a zbog plodoreda se takođe bave ratarstvom i seju pšenicu, soju i kukuruz.
– Šargarepu proizvodimo više od 20 godina. Danas je proizvodnja dosta mehanizovana, što nam olakšava posao, a time smo ujedno smanjili potrebu za radnom snagom, što danas predstavlja veliki problem. Najveće poteškoće nam stvaraju sve teži vremenski uslovi. Susrećemo se s kasnom zimom i jakim mrazevima, velikim sušama, kao i vremenskim nepogodama – rekla je Ivana za Dobro jutro.
Begečka šargarepa je treći proizvod na teritoriji Novog Sada koji ima zaštićeno geografsko poreklo, zahvaljujući Gradskoj upravi Novog Sada i OZZ „Begečki povrtari”. Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteristike, odnosno, ukus, boja, miris, oblik – ističe Ivana. Proizvode plasiraju uglavnom na domaće tržište, a deo se izvozi, najviše za Bosnu.

– Moja sestra Jovana i ja smo treća generacija poljoprivrednika na našem gazdinstvu. Imam 31 godinu, diplomirani sam ekonomista i odlučila sam da svoje znanje iskoristim da unapredim porodičnu proizvodnju. Jovana ima 23 godine, završna je godina Poljoprivrednog fakulteta i od početka studija učestvuje u poslovima na gazdinstvu. Takođe joj je želja da, kada završi fakultet, nastavi s porodičnim poslom i da zajedno unapređujemo proizvodnju i prodaju.
Dok se ja više pronalazim u poslovima iz oblasti finansija, Jovana je pokazala veliko interesovanje za marketing i oglašavanje na društvenim mrežama. Ali, svakako učestvujemo i u ostalim poslovima na gazdinstvu, u vezi proizvodnje, organizacije radnih procesa, pakovanja i plasiranja proizvoda – navela je Ivana Tomić.
Prošle godine su se odlučile na to da pokrenu pogon prerade i distribuciju manjih pakovanja šargarepe, kako bi zadovoljile potrebe današnjeg tržišta. Naime, naši kupci insistiraju na manjim pakovanjima povrća. U okviru poljoprivrednog gazdinstva otvorile su prerađivačku radnju „Sestre Vasić“.
– Kako je akcenat na šargarepi, za početak smo se odlučile da krenemo s pakovanjem rendane šargarepe i šargarepe ucelo, koja je očišćena i spremna za upotrebu. U planu nam je da proširimo asortiman i na ostalo povrće – otkrila je naša sagovornica.