Бресква је лако сварљива воћка, богата шећером, каротином, воћним киселинама, беланчевинама, скробом, минералима, витаминима А, Б, Ц и гвожђем. Савршен је чистач црева, помаже варење, добар је диуретик, уклања отоке и малокрвност, али се не препоручује дијабетичарима због високе концентрације шећера. За њу кажу да је благодет за организам, јер има изузетна лековита својства.
Захваљујући благотворним својствима има широку примену у народној медицини. Помаже варење због значајне количине пектина у плоду. На тај начин, организам се ослобађа токсина и омогућава бољу ресорпцију хранљивих материја. Због антиоксиданата штити организам од многих облика карцинома и срчаних обољења.
Корисно је знати да је ова ароматична воћка због односа калијума и натријума 7:1 веома корисна за оне који имају проблеме с отоцима и анемијом. Сок од брескве се препоручује особама са срчаном аритмијом, смањеним лучењем желудачне киселине и осетљивим нервним системом. У свету се све више користи и уље, које се добија хладним цеђењем коштица. Орално узето делује као одличан лаксатив и снижава холестерол, док у спољашњој употреби постиже изванредне резултате код лечења екцема и у заштити коже.
Кинези и Јапанци коштице брескве изузетно цене у лечењу кашља, упале слепог црева, крварења, повишеног крвног притиска или разбијања тромба. Примењују их и код обилних менструација и болова након порођаја, као и код трауматских повреда. Међутим, стручњаци упозоравају на то да коштице не треба узимати у превеликим дозама, а да труднице не би требало уопште да их једу.
Брескве највећу вредност имају када се једу зреле и свеже. Од њих могу да се спремају воћне салате, најбоље у комбинацији с лимуном и поморанџом, да не би потамнеле. Једу се у комбинацији са јогуртом или у колачима. Цела биљка брескве је лековита, те се од њеног лишћа справљају чајеви против мучнине у трудноћи, затим за јачање јетре, желуца и плућа, а служи и као диуретик.