Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Сокови од воћа убраног у дан кад је најзрелије

Сокови од воћа убраног у дан кад је најзрелије

266

Јесте ли знали да неке врсте јабука имају приближно исти проценат антиоксиданаса као и аронија или боровница? Да постоје сокови који се праве од строго контролисаног органског воћа, убраног тачно у дан када је најзрелије? Ако нисте, онда нисте пили сокове за чији је настанак главни кривац Владан Луковић из Крагујевца.

– Долазимо из Крагујевца и фирма нам се зове Витбери. Производимо хладно цеђене сокове премијум квалитета, без додатака шећера, без конзерванса, само воће под пресом. Воће које користимо је премијум, прве класе. Не користимо труло, нити отпад и воће које користимо није прскано –  та његова прича са соковима кренула је од засада боровнице. Само кренула, јер кад је пожелео нешто више, схватио је да ће му бити потребни кооперанти.

– Целу причу смо почели зато што имамо своје засаде боровнице. Хтели смо међутим, да проширимо асортиман и нашли смо кооперанте који искључиво за нас производе воће, по нашим стандардима. Тако да је производња потпуно контролисана а имамо анализу, како самог воћа, тако и готових сокова. Наше сокове смеју апсолутно сви да пију. Нема ограничења, труднице, породиље, бебе, мала деца, спортисти и особе које болују од најтежих здравствених проблема – да би се до сокова уопште дошло, прво свака воћна врста пролази строгу контролу.

– Имамо основне мобилне уређаје које носимо на засаде да контролишемо. Код воћа је јако битно, када се користи за производњу сокова, време брања. Ако уберемо пар дана пре или пар дана после воће нема ту пуну зрелост. Тако да ми контролишемо и бирамо када ћемо брати. Касније то воће носимо на анализу, узорак узимамо насумично и након тога се уноси у производњу – а ко се том произвоњом бави и ко прави премиум сокове, одговор је био више него лак. Он сам.

– Главни технолог сам ја, Владан Луковић, и почео сам прво са бобичастим воћем. То је била боровница, где је боровница ту је и аронија, а због љубитеља малине одлучио сам се да и њу уведем у производњу. После су дошле купина, јагода и вишња као и неизоставна јабука коју сматрам нашим најбољим освежавајућим напитком. Јабука може да се пије у већим количинама док су ови други сокови доста јачи и користе се као превентива за здравље, опоравак код неких болести, прехлада и вируса – како би његови сокови били врхунског квалите Владан их је подвргао анализи на Инситуту за општи у физичку хемију у Београду.

– Бирам најздравије сорте воћа, које дају најбоље сензоре на својства по питању антиоксиданаса и свих здравих нутритијената. Поседујемо анализу са Института за општу и физичку хемију у Београду који покаује да су наши сокови, од свих испитаних на тржишту Србије, најбогатији антиоксидансима – кад је већ поменуо антиоксидансе, наравно да смо га питали које је то воће најбогатије антиоксидансима, које јабуке на пример.

– Црвени делишес и ајдаред  су сорте које су показале не заостају много за аронијом која се сматра једним од највећих антиоксиданса. Те две сорте су показале незнатно мању количину антиоксиданса од ароније и боровнице. Што се тиче вишње, то је Облачинка јер она у односу на друге сорте, као што је Шумадинка, даје најбоље укусе поред сензорних својстава – рекао је Владан Луковић за Добро јутро.

Текст и фото: Зорица Драгојевић