Насловна ВЕСТИ1 Сокови житних трава поправљају крвну слику

Сокови житних трава поправљају крвну слику

251

Ниједан план здраве исхране не може се замислити без биљне хране. Увек је прави избор поврће, али када нема свежег сезонског поврћа замену можемо пронаћи у клицама и соковима житних трава. Како да свом телу пружимо максималну количину витамина и антиоксиданата путем клица и житних сокова, за „РТС ординацију“ говорила је др Јована Машић, лекар опште праксе и стручњак за биљну исхрану.

Клице представљају здрав састојак који је пожељно уврстити у свакодневну исхрану. Можемо их узгајати у кућним условима или потражити у маркетима. За клијање се могу користити разне врсте семенки, житарица, махунарки, а њихове клице имају бројна лековита својства.

„Има један важан фитонутријент који се зове сулфорафан и њега има у одраслим биљкама купуса, броколија и кеља, а у клицама броколија и до сто пута више. У клицама има доста влакана, због тога се може јавити надутост. На почетку се може почети са две кашике клица и било када се могу јести“, наводи др Машић и додаје да је ова суперхрана идеалан избор током године када нам није доступно свеже поврће.

Др Јована Машић истакла је да клице роткве и броколија имају снажно антиканцерогено дејство, као и да су клице броколија хранљивије од броколија.

„Када је храна љубичаста значи да има пуно антиоксиданата“, напомиње докторка.

На који начин клице помажу код инсулинске резистенције?

„У клицама постоје једињења која се понашају слично инсулину и на тај начин побољшавају, такође и влакна. Како бисмо овај изванредан антиоксиданс направили код куће потребно нам је семе које прво морамо опрати, а затим ставити у теглу и оставити да се натопи током ноћи. Једна кашика семена иде у једну теглу, а када се семе процеди сатваља се у теглу. Њу треба покрити газом и поставити наопачке, тако да се цеди вишак воде. За клице није потребна светлост, а семе у тегли треба испирати два пута дневно и то кроз газу. Након пет дана теглу ће испунити клице, које након тога треба чувати у фрижидеру до седам дана“.

Сокови житних трава могу бити од спелте, јечма и пшенице.

„Једна студија је показала да људи који су узимали сок од житне траве у деведесет посто је било боље стање него код људи који нису узимали сок од житне траве.“

Да ли свако сме да узима ове сокове?

„Скоро свако сме, али људи који су на антикоагулантној терапији, могу и они да конзумирају, али ако ће лекар да их испрати. Још једна група људи, особе које имају целијакију. Сва удружења за целијакију саветују таквим људима да узимају производе који су декларисано безглутенски.“

„Кад препоручујем нешто људима битно ми је да нема нежељене ефекте, може само користи да има. Једино што људи могу да осете је мучнина, ако им се не свиђа укус“, рекла је др Јована Машић за „РТС ординацију“

РТС