Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ШТЕТОЧИНАМА НЕ СМЕТАЈУ ВРУЋИНЕ: Будно око умањује штете

ШТЕТОЧИНАМА НЕ СМЕТАЈУ ВРУЋИНЕ: Будно око умањује штете

67

Поред уобичајених болести и штеточина на које воћари будно мотре, у засадима се повремено уочавају и неки непожељни посетиоци који умеју да направе велику штету. Због тога, током овог месеца, када се многе воћне врсте беру, ваља чешће загледати листове, гране, младаре, не би ли се открили ти незвани посетиоци. Они најчешће током зиме остају на стаблима па такве воћке, док вегетација мирује, треба с посебном пажњом „обрадити“, како би се смањио број каснијих вегетацијских прскања.

Пише: Светлана Мујановић

Азијска воћна мушица (Drosophila suzukii) у наше крајеве је стигла из источне Азије, први пут је виђена пре безмало две деценије и сада се убраја у економски значајне штеточине. Дрозофила је полифагна штеточина, тј. напада велики број биљних врста, попут јагоде, малине, купине, боровнице, трешње, брескве, нектарине, шљиве, смокве, винове лозе али и друго воће.

Штету причињавају женке тако што, полагањем јаја, оштећују здраве плодове у фази зрења. У њих полажу јаја, из којих се убрзо развијају ларве које се хране „месом“ и зачас га униште. Чим положи јаје, кроз отвор који направи женка, продиру и паразити проузроковачи трулежи. Здруженим радом дрозофила и трулежи могу преко ноћи да униште све, током дана убране и у гајбу сложене плодове. Одрасле дрозофиле су мушице, дуге око 3 мм. Од осталих мушица могу их разликовати само добри познаваоци јер женке имају изражену тестерасту легалицу, а мужјаци тамне пеге на предњим крилима.. Јаја су бела, овална, крупнија од пола милиметра док су ларве бели црвићи, дуги до четири милиметра. Лутка је браон, не дужа од три милиметра. Дрозофила презимљава као одрасли инсект. Одликује се великим потенцијалом размножавања и кратким циклусом развоја, у току године може имати до 15 генерација. После презимљавања женке полажу једно до три јајета у зреле плодове, из којих се развијају ларве које цео живот проводе у плоду. Када уђу у последњи стадијум, напуштају га и прелазе у лутку, из које се убрзо развијају одрасле мушице. Топло време с високим температурама погодује развоју овог инсекта, тако да у таквим условима једна генерација може завршити развиће за 8 дана.

Прави велику штету јер се хемијски не може сузбијати. Пошто се појављује у време зрења, а ларве су скривене у плоду, хемијски препарати се не смеју користити, односно, код нас не постоји ниједан инсектицид који има дозволу за заштиту плодова од ове мушице. Од инсектицида у свету се користе они на бази a.m. spinosad и cijantraniliprol, али код нас немају дозволу. Нама преостају само превентивне мере и хигијена воћњака. Превентива подразумева постављање ловних клопки с мирисним атрактантом који се припрема од 1,5 дл јабуковог сирћета, 1,5 дл црног вина и пар капи детерџента. Клопке се постављају у воћњак или виноград на висини од 1,8 м и на растојању од два-три метра по ивицама парцеле, како би се смањио броја одраслих дрозофила.

Пошто полаже јаја у зреле плодове, ваљало би све оне, који се „промаше“ у редовној берби, и који презру у воћњаку, што пре покупити и спалити. Такође, мора се скратити размак између берби, да би се што пре убрали сви сазрели плодови. Дивљу купину, џанарику и друго самоникло воће које расте уз воћњаке с племенитим сортама треба што пре искрчити, јер су они најбољи домаћини овој штеточини.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us