Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО СУКУЛЕНТИ, КРАСУЛЕ, КАКТУСИ

СУКУЛЕНТИ, КРАСУЛЕ, КАКТУСИ

Бодљикави, блистави, зелени украси лета

836
Foto: Pixabay

Њихова велика предност је у томе што могу дуго без воде и добро подносе јако сунце, а лета у Србији све чешће су тропска.

Сукуленти, красуле, кактуси биљке су које нас асоцирају на жарка подручја, али успевају и код нас. Могу да буду изузетан украс у баштама током лета, без обзира на то да ли су им листови сјајни и сочни или претеће бодљикави. Њихова највећа предност је у томе што могу дуго без воде и добро подносе јако сунце, а лета у Србији све чешће су тропска.

Синоним за сукуленте је – сочно. Реч је о групи биљака чије је лишће испуњено соковима и хранљивим материјама које током живота складиште. Управо таква структура листова омогућава им да издрже тешке климатске услове у најразличитијим земљама широм света. Лист има сјајан и кожаст изглед. Текстура лишћа им помаже и штити их од прекомерног губитка влаге. Сукуленти могу влагу да апсорбују из росе и магле, те ни одлазак узгајивача на годишњи одмор неће угрозити њихов опстанак. Најпознатији представник сукулената код нас су чуваркуће, а потом кактуси, затим следе красуле и седуми који су такође отпорни на врућа лета…

Увек жива чуваркућа

Отпорност чуваркуће најбоље описује њено латинско име Sempervivum, у  преводу – увек жива. То је вишегодишња биљка позната и под називима цмилић, можек, нетрес, под силу жив, тресет, уховник, ушна, вазда жив и жедњак. Карактеришу је дебели меснати листови, пуни воде, и цветови звездастог облика.

Чуваркућа расте од Марока до Ирана, на Пиринејима, Алпима, Карпатима, Балкану, Турској, Кавказу. На нашем подручју виђамо је у неколико десетина варијетета и боја. У бројним домаћинствима видећете је на крововима кућа, али има и оних који расту у баштама, од бледозелених до розе и бордо листова. У ову врсту цвећа спадају и агава, алоја, красула, ешеверија и друге сличне биљке. Већина њих добро подноси зиму и можете их слободно оставити на отвореном. Већ у пролеће оживеће и цело лето даваће блиставозелене листове.  

Накострешени  лепотани лепих цветова

Узгајање кактуса намењено је људима који имају доста обавеза, а ипак желе да њихов простор краси биљка која не захтева велику пажњу и негу. Биљке које имају само стабљику без лишћа, прекривену бодљама или длачицама, називамо заједничким именом кактуси. Лишће им је углавном лоптастог или цилиндричног облика. Сви на себи имају бодље, мање или веће, али поједини и прелепе цветове.

Уколико желите да имате цвет, најбоље решење је да купите кактус који је већ у цвату, јер су потребне године неге и пажње, да би се то поново догодило. Кактуси су веома једноставни за одржавање. Једино што им треба јесте доста светлости. На једноставној прозорској дасци може се сложити веома лепа збирка кактуса. Згодни су за садњу у малим посудама, које се прелепо уклапају у модерни стамбени простор.

Ако сте се одлучили да ваш дом краси кактус, најбоље је да га ставите на најосунчаније место. С времена на време, окрените их, како бисте били сигурни да сваки део стабљике добије довољну количину светлости. Зими је кактусе најбоље држати у просторији која се не греје, на температури од 10 до 12 степени и заливати их свега једанпут за две недеље. Принцип је да се ни лети ни зими ни сукуленти, ни кактуси не заливају по листовима, већ само по земљи. У летњем периоду кактуси могу красити ваш врт или балкон, а у зимском, прозорска окна.

Блистава алоја мистичне лепоте

Када се говори о алое вери, многима је прва асоцијација алтернативна медицина и њен учинак. Али ова биљка даје задовољство и када се гаји. Њена тајна је у мистичности и лепоти. Није честа у баштама и на балконима и баш због тога је изазов покушати нешто ново. Вишегодишња је биљка, која подсећа на кактус. Обилује меснатим листовима отпорним на сушу, а воду скупља и чува у листовима, попут сукулената. На свету постоји око 400 познатих врста рода Aloe и треба знати да нису све лековите, зато овога пута причамо само о њој као украсној биљци.

Њено природно станиште су пустиње, где царују сунце и сув ваздух, али прилагодљива је. Успешно расте и на обали мора, у планинским подручјима, па и у саксијама, у стакленицима и на крају и у нашим двориштима и кућама, где влада умерена континентална клима. Достиже зрелост у четвртој години. Може да расте у висину од 60 до 90 центиметара. Биљке треба држати на осунчаној јужној или источној страни. Величина биљке и количина алоина у листовима биће пропорционална количини светлости коју има на располагању. Млађим биљкама више одговара засена, а када ојачају, више воле сунце.

Има веома плитак корен и зато је треба садити у шире и плиће саксије. На дно посуде прво се стави слој камена, затим песак и на крају земљу. Правило је да отприлике четвртина саксије мора бити испуњена дренажним делом. Водите рачуна зими. Њено лишће је пуно воде, чак 95 одсто, па не би смела да буде тамо где је температура нижа од 5 степени. Зато јој зими више одговара предсобље или затворена тераса, од соба које се греју, али зато лети слободно је изнесите напоље да буја.

Алоја, коју виђамо код нас, живи у просеку 12 година. Искуства у гајењу ове биљке на нашем поднебљу су скромна, јер не постоји много одгајивача. Ипак су довољна, јер она заиста није презахтевна. Једино о чему треба водити рачуна је да између два заливања земља треба да је добро просушена. У супротном, биљка ће иструлити.  Испробајте гајење алое вере. Није компликовано, занимљиво је и егзотично гледати је како блиста.

Дрво које привлачи новац

Према веровањима источњачких учитеља, постоје биљке које доносе више новца укућанима, привлаче енергију богатства и благостања. Верује се да присуство биљке новца у просторији позитивно утиче на посао, а у неким азијским земљама се чак преносе с колена на колено.

Фенг шуи стручњаци објашњавају да скоро свака лепа, зелена, вибрантна биљка може бити биљка новца. Међутим, једна од најпознатијих биљака које по веровању доносе новац је красула. Код нас је препознају и као јапанско дрво, долар дрво, парац…

Дрво новца потиче из Јужне Африке. Назив је добило по листовима овалног облика који подсећају на кованице. Спада у сукулентне биљке и може достићи висину до 3 метра. Цвета током зиме, па све до пролећа, ситним белим цветовима, а лети у двориштима прави је украс. Не захтева велику саксију, али уколико јој обезбедимо већу саксију, уз додатну прихрану красула ће брже напредовати. Зими је треба склонити у заштићени простор.

Б. Ненковић

Добро јутро број 579. – Јул 2020.