Sunce najbolji konzervans

Suvo voće je oduvek bilo zimska poslastica i u seoskim, a i gradskim porodicama, a u planinskim krajevima nije bilo kuće u čijem dvorištu se nisu sušile šljive, jabuke, kruške… Sada je pravo vreme za šljive kao i za podsećanje.

Sušenje voća na suncu je najstariji oblik njegove konzervacije. Sve što je potrebno je direktna sunčeva svetlost i niska vlažnost vazduha tokom nekoliko dana (ovo se mora uraditi u veoma toplim danima), prikladne rešetke, ramovi s razapetim platnom na kojima će se sušiti zreli, slatki plodovi. Često je potrebna i zaštita od nasrtljivih muva i osa. To je jednostavan proces, plodovi se rasporede na čiste daske ili lim za pečenje, ramove, rešetku… čista improvizacija u kućnim uslovima.

Šljive namenjene sušenju moraju biti zrele, zdrave, s harmoničnim odnosom šećera i kiselina, što obezbeđuje odgovarajuća senzorska svojstva u osušenom proizvodu. One treba da budu i ujednačene po veličini kako bi se istovremeno osušile. Biraju se zrele i neoštećene šljive, po mogućstvu krupnije, jer veličina plodova je merilo kvaliteta kod sušenih šljiva. Fiziološka oštećenja, kao i oštećenja nastala usled bolesti ili insekata, umanjuju vrednost ove hranljive i zdrave poslastice.

Da bi se dobio jedan kilogram suve šljive potrebno je 3,5 do 4 kg svežih plodova. Kada se suše šljive prerezane na pola, pravilo je da se na rešetke stavljaju tako da je sečeni deo okrenut ka gore, prema suncu. Na početku drugog dana, ili kada presečena strana više ne izgleda vlažna, polovine treba prevrnuti i sušiti neprerezanu stranu. Da se potpuno osuše prepolovljene šljive obično je potrebno 3 do 4 dana, dok za sušenje celih plodova ovaj postupak traje duže, čak 5 do 6 dana, što zavisi od veličine plodova. Šljive sušene na ovaj način su kvalitetnije od onih dobijenih u sušnicama, mekše su i sočnije. Osušeni plodovi mogu se čuvati više meseci. Tako se lakše mogu prenositi na veće udaljenosti, kako po toplom vremenu, jer se ne kvare, tako i tokom zime, jer se ne zamrzavaju na niskoj temperaturi.

Piše: Slađana Cvetković,savetodavac u PSS službi u Kruševcu

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18