Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Сушење патлиџана

Сушење патлиџана

913

Током сезоне зрења поврћа, у сеоским двориштима могу се видети венци с нанизаним паприкама и кришкама патлиџана како се суше на сунцу.

 У зависности од навике укућана, патлиџани се секу на пола, на траке или коцке, и суше. Траке и коцке се суше у рерни, а половине на сунцу. Најпре се оперу и одстране им се петељке. Затим се преполове, из њих извади пулпа, а меснати делови, који треба да буду дебљи од 1 цм, иглом се нанижу на канап тако да не буду један уз други, да не би иструлили. Суше се у сувој просторији, у којој постоје наспрамни отвори због природне вентилације, испод надстрешнице, или на балкону, тако да на њих не пада директна сунчева светлост.

У супротном, патлиџани ће изгорети на сунцу и изгубити укус. Ако се најави киша, ниске с патлиџанима се уносе у кућу. Да на плодове који се суше не би слетали инсекти, они се прекрију газом. Када је лепо, топло и тихо време, сушење траје обично око три недеље.

Осушени плодови чувају се на сувом и тамном месту, у венцима или се скину с њих. Обично се прво дан-два држе у затвореној посуди, да се у њима изједначи влага, а потом се, ако су остали у венцима, окаче у суву и проветрену просторију, или ређају у пластичне или стаклене тегле или кутије. Ако у кући постоје суве, тамне просторије са добром вентилацијом, добре су и вреће од папира, танког платна или газе, које се могу добро затворити, да у њих не уђу ситни инсекти. Тако сушени патлиџани нису горки, посебно новије селекције. Осим тога, пре употребе кратко се прокувају у кипућој води.

Када се суше у рерни, плодови се секу на пола, траке или мале коцке. Затим се полажу на плех у једном слоју који се стави у рерну, загрејану на 100 степени и у њој држе три-четири сата. Врата рерне треба да су одшкринута 5 до 10 цм. Током сушења комадићи се морају превртати или мешати, како би се уједначено сушили. Понекад се суши у неколико фаза, односно, смењује се сат сушења са сатом хлађења, све док се патлиџани не осуше као печурке.