Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Сваки кутак у Етно селу “Баба Спаска” има своју причу

Сваки кутак у Етно селу “Баба Спаска” има своју причу

884

Запослени у Етно селу “Баба Спаска”, које се налази на око два километра од Општине Трговиште, и овог октобра са радошћу дочекују госте. Етно комплекс на самој ивици букове шуме, уз столетна стабла и мали водопад саградио је тамошњи угоститељ Драган, Гаги, Ђорђевић.

Да ово место, које се налази у подножју Широке планине, постане рај за љубитеље ловног туризма и нетакнуте природе, Драган је годинама радио, настојећи да сваки кутак у њему има своју етно причу. Због тога је неуморно обилазио тамошња планинска села проналазио по неку прастару качицу, кудељу, мотовилку, грнче и њима украсио собе за госте, али и двориште у којима ће да бораве.

Иако је посао око уређења етно села, практично, завршио увек нађе место где треба да се дода неки нови детаљ. Отуда се ових дана интензивно бави изградњом казанице, где ће гостима моћи да демонстрира како се некада пекла ракија у његовом крају.

Када није заузет око доградње етно села, Гаги улази у кухињу, где на традиционалан начин припрема јела за своје госте. Каже да су инострани гости, којих је било из Енглеске, Америке, Немачке, Бугарске, одушевљени нашом храном.

“Баш пре неки дан су ми на бициклима дошли момци из Грчке који су говорили енглески. Тражили су нешто да поједу па сам им одмах предложио да им направим куван планински кромпир помешан са печеном паприком и  зачинима преливеним врелим уљем. Били су одушевљени када сам им то изнео на сто уз салату од парадајза”, каже Драган и истиче да свим гостима обавезно препоручи да обиђу и манастир Преображење, Вражји камен, али и да прошетају ливадама и планинским обронцима пуних лековитог биља и печурака.

Једина мука у овом рају је непостојање доброг пута, који би донео и више гостију. Иако су му давно обећали решавање тог проблема, до сада обећање није испуњено, те се Драган размишља да ли да затвори етно село или да га прода.

Текст: Гордана Настић