Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Трљаница – „сиротињска“ салата богатог укуса

Трљаница – „сиротињска“ салата богатог укуса

403

Ко год је од путника намерника дошао у Врање и уз прасеће печење, сир, сукану баницу или тепану погачу пробао и трљаницу, која је у овом крају позната и као сиротињско јело, обавезно се вратио кући са њеним рецептом. По традицији ово јело ће се током читавог Божићњег поста налазити на трпези многих житеља овог краја. Неки ће је правити од паприка које су на јесен замрзнули у замрзивачу, а други од паприка осушених на низ.

Припрема овог јела од замрзнутих паприка почиње њиховим одмрзавањем. Свака домаћица одмрзне онолико паприка за количину трљанице коју жели да направи. Међу њима се, неретко, нађе и неколико љутих везанки које ће јој дати посебан шмек. Док се паприка одмрзава у земљану каленицу треба ситно исецкати једну трећину омањег струка празилука. Чим се у њега дода со по укусу треба га истући дрвеним тучком да добро омекне. У овако припремљену масу се додају ситно исецкане ољуштене паприке, мало зејтина и алкохолног сирћета, и још једном се промеша кашиком како би се сви састојци сјединили. На крају проверите да ли је свега довољно и да ли је укус онакав какав сте желели.

Овај деликатес се код Врањанаца нађе и на посној крсној слави, али за Бадње вече. За ту прилику домаћице спремају трљаницу искључиво од сувих паприка које су током лета саме осушиле или купиле на пијаци.

Суве паприке се прво прокувају у лонцу, а кување престаје тек када кора почне да се одваја од паприке. И док се оне хладе домаћице искористе прилику да у каленици са мало соли истуцају ситно исецкани празилук у који потом ставе ситно исецкане паприке, мало зејтина и алкохолног сирћета и још једанпут све добро промешају.

Готову трљаницу многе Врањанке оставе у фрижидер на десетак минута да се охлади, а пре служења је још једном промешају како би њена боја дошла до изражаја.

Гордана Настић