Куртош, или на српском „колач на жару“, је традиционална мађарска посластица која има традицију дужу од пола миленијума, али је тек последњих деценија постао популаран и у Војводини. Сладокусци га воле, допада им се необичан укус, али и посебан облик који подсећа на оџак.
– Пошто је реч о киселом тесту, колач се прво ставља у благу ватру како би почео да надолази, након тога се ставља и на јачу температуру. Тесто се мота на дрвени ваљак, а затим и пече у специјалној машини. Пре него што ставимо колач да се пече увијамо га у шећер, а тек онда га стављамо на јаку ватру јер тада долази до нагле карамелизације. Након тога га уваљамо у одређени укус, то мора одмах да се уради, јер би се у противном шећер охладио и не би се ништа залепило – откривају нам мајсторице из Бачке Паланке које су се определиле за оне стандардне колаче уваљане у цимет, шећер или чоко мрвице.
Куртош колач се може направити у кућној радиности и скоро да нема никакве разлике у односу на оригинал на жару. Препорука је да га добро уваљате у кристал шећер пре печења, а после печења поспете са мало цимета или какаа.
Састојци:
750 г оштрог брашна тип 400, 1 коцка свежег квасца (45г), 300 мл млека, 125 г маслаца, 2 јаја, 50 г шећера, 2 ванилин шећера, 1/2 кашичице соли.
За премаз:
Шећер, цимет, какао или по жељи (лешници, кокос, плазма, еурокрем)
Поступак припреме: Просејано брашно сипати у чинију (750г), додати 1/2 кашичице соли и 2 ванилин шећера. Промешати и оставити са стране. Млеко (300 мл) загрејати да буде топло, никако вруће, и у њега сипати 50 г шећера, кашичицу брашна и измрвљену коцку свежег квасца. Оставити са стране на 10 минута да квасац проради. Отопити путер и издвојити око 100 г за тесто, остатак (25 г)