Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ У чему је тајна куртош колача?

У чему је тајна куртош колача?

992

Куртош, или на српском „колач на жару“, је традиционална мађарска посластица која има традицију дужу од пола миленијума, али је тек последњих деценија постао популаран и у Војводини. Сладокусци га воле, допада им се необичан укус, али и посебан облик који подсећа на оџак.

– Пошто је реч о киселом тесту, колач се прво ставља у благу ватру како би почео да надолази, након тога се ставља и на јачу температуру. Тесто се мота на дрвени ваљак, а затим и пече у специјалној машини. Пре него што ставимо колач да се пече увијамо га у шећер, а тек онда га стављамо на јаку ватру јер тада долази до нагле карамелизације. Након тога га уваљамо у одређени укус, то мора одмах да се уради, јер би се у противном шећер охладио и не би се ништа залепило – откривају нам мајсторице из Бачке Паланке које су се определиле за оне стандардне колаче уваљане у цимет, шећер или чоко мрвице.

Куртош колач се може направити у кућној радиности и скоро да нема никакве разлике у односу на оригинал на жару. Препорука је да га добро уваљате у кристал шећер пре печења, а после печења поспете са мало цимета или какаа.

Састојци:

750 г оштрог брашна тип 400, 1 коцка свежег квасца (45г), 300 мл млека, 125 г маслаца, 2 јаја, 50 г шећера, 2 ванилин шећера, 1/2 кашичице соли.

За премаз:

Шећер, цимет, какао или по жељи (лешници, кокос, плазма, еурокрем)

Поступак припреме: Просејано брашно сипати у чинију (750г), додати 1/2 кашичице соли и 2 ванилин шећера. Промешати и оставити са стране. Млеко (300 мл) загрејати да буде топло, никако вруће, и у њега сипати 50 г шећера, кашичицу брашна и измрвљену коцку свежег квасца. Оставити са стране на 10 минута да квасац проради. Отопити путер и издвојити око 100 г за тесто, остатак (25 г)