Насловна ПРЕПОРУЧЕНО УПАРИТЕ ОНО ШТО ВАМ ПРИЈА: Мирисне ноте вина и сира

УПАРИТЕ ОНО ШТО ВАМ ПРИЈА: Мирисне ноте вина и сира

121

Ништа једноставније – прво чаша, и вино, а затим гутљај да се проба. Е, то је почетак, а ако уз вино додамо и слане залогаје? Наравно, правила постоје, али у овом случају важно је оно најважније – упарите оно што вам прија и како вам прија.

 Најсигурнији начин да установите које су најбоље комбинације хране и вина, и да избегнете расправе на ту тему, јесте да лично пробате прво храну, а затим, када прогутате залогај, узмете гутљај винa, како бисте сами оценили укусе које ваша непца осећају, јер је недопустиво да у овој комбинацији вино или укус хране остану сакривени. Када утврдите која вам комбинација пружа највише уживања, одабрали сте праву. Једино што би била добра препорука, на основу мишљења произвођача вина и енолога, јесте да приликом комбиновања, храну и вино спарујете према географском пореклу јер, као и у животу, сличан се сличном радује.

Залогај после гутљаја

Сир и вино имају много заједничког: и једно и друго су производ ферментације. Ипак, пошто сиреви садрже беланчевине и масти које потпуно затворе рецепторе чула укуса на језику, танини из вина тада не могу да продру до њих, па је најбоље да сир једете после вина. Приликом оцењивања вина, оцењивачи користе сир као регулатор или елиминатор претходно пробаног вина.

Ипак, нека правила постоје, ако решите да комбинујете сир и вино. Лака, светла вина иду уз младе, благе и кремасте сиреве, док јака вина иду уз тврде и теже сиреве. Због односа киселина и масноће, масни сиреви се боље слажу уз бела вина с више киселине.

Када су у питању посебни сиреви интензивног укуса и мириса, као што су горгонзола и рокфор, пробајте их уз специјална, ликерска и врло ароматична вина. Полутврди сиреви типа едамер и гауда, трапист, одлично се слажу са белим винима као што су шардоне, сила, бели бургундац и ризлинг, док тврди сиреви – гријер, качкаваљ, пармезан или чедар, просто захтевају црвена вина.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us