Насловна ПРЕПОРУЧЕНО UPARITE ONO ŠTO VAM PRIJA: Mirisne note vina i sira

UPARITE ONO ŠTO VAM PRIJA: Mirisne note vina i sira

621

Ništa jednostavnije – prvo čaša, i vino, a zatim gutljaj da se proba. E, to je početak, a ako uz vino dodamo i slane zalogaje? Naravno, pravila postoje, ali u ovom slučaju važno je ono najvažnije – uparite ono što vam prija i kako vam prija.

 Najsigurniji način da ustanovite koje su najbolje kombinacije hrane i vina, i da izbegnete rasprave na tu temu, jeste da lično probate prvo hranu, a zatim, kada progutate zalogaj, uzmete gutljaj vina, kako biste sami ocenili ukuse koje vaša nepca osećaju, jer je nedopustivo da u ovoj kombinaciji vino ili ukus hrane ostanu sakriveni. Kada utvrdite koja vam kombinacija pruža najviše uživanja, odabrali ste pravu. Jedino što bi bila dobra preporuka, na osnovu mišljenja proizvođača vina i enologa, jeste da prilikom kombinovanja, hranu i vino sparujete prema geografskom poreklu jer, kao i u životu, sličan se sličnom raduje.

Zalogaj posle gutljaja

Sir i vino imaju mnogo zajedničkog: i jedno i drugo su proizvod fermentacije. Ipak, pošto sirevi sadrže belančevine i masti koje potpuno zatvore receptore čula ukusa na jeziku, tanini iz vina tada ne mogu da prodru do njih, pa je najbolje da sir jedete posle vina. Prilikom ocenjivanja vina, ocenjivači koriste sir kao regulator ili eliminator prethodno probanog vina.

Ipak, neka pravila postoje, ako rešite da kombinujete sir i vino. Laka, svetla vina idu uz mlade, blage i kremaste sireve, dok jaka vina idu uz tvrde i teže sireve. Zbog odnosa kiselina i masnoće, masni sirevi se bolje slažu uz bela vina s više kiseline.

Kada su u pitanju posebni sirevi intenzivnog ukusa i mirisa, kao što su gorgonzola i rokfor, probajte ih uz specijalna, likerska i vrlo aromatična vina. Polutvrdi sirevi tipa edamer i gauda, trapist, odlično se slažu sa belim vinima kao što su šardone, sila, beli burgundac i rizling, dok tvrdi sirevi – grijer, kačkavalj, parmezan ili čedar, prosto zahtevaju crvena vina.

Kombinacije za uživanje

Gaudaje polutvrdi holandski sir od kravljeg mleka. U zavisnosti od perioda zrenja može biti od žute do narandžaste boje. Ovaj sir punog, bogatog ukusa, odlično ide uz bordo, merlo ili pino noar.

Ementaler je švajcarski sir od kravljeg mleka, žute boje, s karakterističnim rupama. Kako ima veoma karakterističan slatkasto-bademast ukus, uz njega se preporučuju bela vina – sila, šardone.

Gorgonzola, polutvrda do meka vrsta sira, s plemenitim plesnima. Aromatičan, jakog ukusa, ovaj sir slaže se s crvenim aromatičnim vinima, bermetom, slatkim belim vinima npr. muskatom ili suvim belim vinima kao što je šardone.

Parmezan, čuveni tvrdi sir, odličan je u kombinaciji s crvenim i crnim vinima merlo… Lako ide i uz penušava bela vina.

Kačkavalj, čuveni pirotski, ovčiji tvrdi sir, najbolje je kombinovati s crvenim i crnim vinima probus, merlo…

Mocarela je svež, mekan mladi sir, blagog mirisa, intenzivnog ukusa koji se najbolje slaže uz suva bela vina, ali se može poslužiti i uz sveža, mlada crvena ili ružičasta vina.

Rikota (najsličniji rikoti kod nas su beli sitni mladi sir ili tzv. švapski sir) jeste sir neutralnog, blagog ukusa koji se upotrebljava u kulinarstvu za izradu i pripremu predjela, jela i poslastica. Odlično se slaže uz aromatična bela vina.

Važno je znati

Bela suva vina piju se uvek pre crvenih, a laka vina se serviraju pre jakih;

Prvo se služe vina viših, a zatim vina nižih kategorija;

Za vreme jela serviraju se suva vina ili polusuva, dok se desertna služe na kraju;

Uz suvo meso, pečenicu, pršutu, nareske, najbolje je služiti bela vina ili roze. Kombinacija tanina iz crvenog vina i soli iz suvog mesa daće osećaj gorčine;

U zavisnosti od drugih sastojaka, punjena jaja, sosovi sa žumancima ili majonez, mogu da se kombinuju sa belim vinima srednje do izražene jačine, kao što su šardone i sila.