Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ВИНАРИЈА ДЕУРИЋ ИЗ МАЛЕ РЕМЕТЕ: Весник нових трендова у традиционалној производњи

ВИНАРИЈА ДЕУРИЋ ИЗ МАЛЕ РЕМЕТЕ: Весник нових трендова у традиционалној производњи

918

Породици виноградара и винара на Фрушкој гори пре неколико година придружила се и винарија Деурић. Ова млада, савремена винарија, која је на тржишту од 2015. године,  налази се на јужним обронцима Фрушке горе, у месту Мала Ремета. Поседује 15 хектара винограда на надморској висини од 250 метара. Први виногради никли су 2009, а сваке следеће године повећавана је површина под лозом, тако је пролетос сортимент увећан за 1,5 хектара мораве, сорте створене на Департману за воћарство и виноградарство у Сремским Карловцима.

-Са сарадницима из Француске, ускладили смо наше земљиште и климатске услове са одговарајућим сортама винове лозе за наше винограде – каже власник винарије Митар Деурић, који је и један од најзначајнијих извозника јабуке из Србије. – Тако смо одлучили да и од црвених и од белих сорти одаберемо по две интернационалне и две регионалне, можемо слободно рећи и аутохтоне сорте, јер су толико дуг период заступљене на овим просторима, да се могу окарактерисати и као аутохтоне. Од белих узгајамо gewurtzraminer, мораву, шардоне и совињон, а од црвених сорти пробус, марселан, пино ноар и мерло. Одлучили смо се и за интернационалне сорте зато што је Србија младо винско тржиште и, са једне стране, много више конзумира вина интернационалних сорти, а са друге стране – винарија Деурић жели да прати савремене трендове у свету који кажу да ће у скоријем временском периоду већина људи конзумирати сорте које су карактеристичне за одређене пределе, тако да ћемо у догледно време акценат ставити на домаће сорте, а интернационалне купажирати са истим.

Пенушац за истанчан укус

У палети вина винарија Деурић има и пенушац, који је понео име thе. Произведен је од шардонеа традиционалном методом, секундарном ферментацијом у боци. Како каже Митар Деурић, то је комплексно и несвакидашње пенушаво вино, намењено озбиљним познаваоцима и љубитељима вина.

 – Како потрошачи у Србији постају све едукованији кад су вино и винска култура у питању, сигуран сам да ће тренд уживања у пенушавим винима доћи и код нас. Потребно је време и стрпљење, уз додатни напор винара да такву врсту вина приближе публици.

Деурић наглашава да се у производњи вина користи искључиво грожђе из сопствених винограда.

 – Када имате сопствено грожђе, једино тада можете испратити реални квалитет грожђа и само на тај начин знамо чиме штитимо наше винограде, како их пазимо и како их обрађујемо – истиче наш саговорник. – За те ствари имамо тим од три агронома који свакодневно прате здравље винограда. Поред тога, имамо и стручног консултанта Доминика Делтеила из Француске. Сарадња са Домиником је од самог почетка постављена на здраве основе и добро се развија. Од њега смо много научили, имали смо срећу да је он велики стручњак, али пре свега човек који је са обе ноге чврсто на земљи, без великих маштарија и празних прича. Такође, он је у нашу винарију унео ноту софистициране винске уметности када је прављење вина у питању, јер се данас и најситнијим детаљима у производњи поклања велика пажња. Доминик је важан део нашег сазревања као винарије, али је само једна од карика у ланцу где је тим заправо кључ успеха.

Пре две године винарија Деурић је добила највише златних медаља у Софији на балканском надметању Balkans International Wine Competition (BIWC) – четири. Злато су освојили gewurtzraminer 2015, авангарда 2015, бели талас 2015 и шардоне 2014. Следеће године сва вина која су послата у Беч на оцењивање АWC добила су признања – једно злато и пет сребрних одличја, док су на Декантеру те исте године понела једно сребро и пет бронзи. Ове године, пак, пенушац the и пробус 276 освојили су сребро и бронзу на Декантеру.

 -Усредсредили смо се на остварење циља, а то је да потрошачи винарију Деурић схвате као савремену фрушкогорску винарију која производи врхунска вина, с истакнутом препознатљивошћу тероара и виногорја из којег долази – каже Митар Деурић. – Свесни смо да из године у годину напредујемо. Оформили смо тим за велика дела и полако се пењемо лествицама успеха. Исто тако, знамо да успех и велики резултати не долазе преко ноћи, за њих су потребни велики рад, одрицање и време.

Деурићева вина већ су прокрчила пут до тржишта Црне Горе, БиХ и Хрватске, а у припреми је извоз у Скандинавију и Русију. По мишљену Митра Деурића, тржиште вина у Србији стално расте и први корак у продаји је добро позиционирање на сопственом, домаћем терену, а извоз је следећи.

Винарија Деурић окренута је винском туризму.То је, како каже власник, важан сегмент у пословању. Винска култура, по његовим речима, у Србији се развија, потрошачи на само да све више пију вино, већ се и озбиљно едукују. Пити вино у винарији, на месту где је настало, у природном амбијенту, представља врхунац уживања у вину.

Добро јутро број 561 – Јануар 2019.