Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД VINARIJA VOJNOVIĆ: Korak po korak – 40.000 litara

VINARIJA VOJNOVIĆ: Korak po korak – 40.000 litara

528

Neretko se priča o tome da zemlju nema ko da obrađuje, jer mladi u Srbiji danas nisu zainteresovani za poljoprivredu, niti za ostanak u ruralnim sredinama, te se gazdinstva, koja su se prenosila generacijski, gase, a usevi ostaju neorani i zakorovljeni. Primer Novosađanke Tijane Vojnović govori o tome da stvari nisu toliko crne i da ipak ima mladih koji žele da nastave porodični biznis, te da tradicionalnu proizvodnju unaprede savremenim tehnologijama i umećima. Znanje, stečeno na fakultetu, ona je iskoristila za razvoj porodične vinarije.

Piše: Tanja Prolić

Vinariju Vojnović osnovao je njen otac 2016. godine, iz potpune i čiste ljubavi prema vinu. Na samom početku je iz hobija proizvodio vino, narodski rečeno „za svoju dušu”. Baš u tom periodu bilo je vreme da naša sagovornica upiše fakultet, te se prirodno namestilo i njeno opredeljenje za tehnologiju.

Vino je za mene umetnost

– Bez velikih ambicija, krenuli smo u priču polako i strpljivo, ulagali postepeno i pažljivo. Korak po korak, danas smo došli do 7 hektara vinograda u sopstvenim zasadima i vinarije kapaciteta 40.000 litara vina godišnje. Vinogradi se nalaze u selu Ljuba, na obroncima Fruške gore, dok se proizvodnja vina odvija u Begeču. Ambicije sada rastu i želja nam je da proširimo asortiman sadnjom pre svega autohtonih, domaćih sorti vinove loze. Za sada proizvodimo grašac beli, rajnski rizling, muskat hamburg, merlo, kaberne i probus – kaže je Tijana Vojnović za “Dobro jutro”.

Dodaje da je strast prema vinarstvu došla je prirodno, nakon upisivanja Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Shvatila je da je neophodno uložiti dosta dodatnog rada, te je upisala i kurs za somelijere, radila prakse u drugim, mnogo većim vinarijama, organizovala tribine na temu vinske kulture, odlazila u Francusku na kurseve koji se tiču i malo širih aspekata same proizvodnje vina.

– Baviti se tehnologijom vina jednostavno mora da podrazumeva i poznavanje somelijerskih veština, kako bi se proizvodnja unapredila i kako bi se oslušnule impresije potrošača, odnosno svih ljubitelja vina. Vino je ze mene umetnost i jedan kreativni način izražavanja – ističe ova mlada Novosađanka.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us