Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД „ВИНАРТОС“ У БЕЧЕЈУ НЕГУЈЕ АУТОХТОНЕ СОРТЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ: Меденој дужи враћају стару...

„ВИНАРТОС“ У БЕЧЕЈУ НЕГУЈЕ АУТОХТОНЕ СОРТЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ: Меденој дужи враћају стару славу

34

Винарија “Винартос” и квалитетна вина која се тамо производе, пишу зацело нову виноградарску и винарску историју Бечеја. Прича је почела пре 22 године, када се Томислав Варечка из Срема доселио у Бечеј. Решио је да у малом граду крај Тисе заснује породицу, а неколико година након тога да купи земљиште у оближњој Медењачи, где је отпочео виноградарску производњу.

Све је кренуло 2010. године, када је засађен први виноград од 2.500 чокота стоног грожђа, где је хамбург био доминантан. Три године касније, на нова два јутра у најближем комшилуку подигнуто је нових 6.000 чокота винских сорти каберне совињон, мерло, рајнски ризлинг, франковка и шардоне.

Тамјаника се овде добро примила

– Подигли смо 2015. године још пола јутра са 800 чокота старе сорте тамјанике. Она ми је донела највеће одушевљење. Показало се да су медењача и тамјаника идеалан спој. Осим што смо имали среће, користили смо знање, искуство и савете и на крају се показало да је узгој старе питоме врсте винове лозе на “Меденој дужи” пун погодак. Производимо пет врста вина, три бела и по једно розе и црно вино – објашњава нам Томислав Варечка, власник винарије “Винартос”, која данас на четири хектара има око 20.000 чокота винове лозе девет различитих сорти. Сво грожђе из својих винограда породица прерађује у сопственој винарији.

Од давнина па до данашњих дана погодна и специфична клима Медене дужи је у овом крају подстицала развој винарства и навику уживања у вину. Ова област је до 1950. године била препуна винограда, и у то време су Бечејци производили вино за своје потребе.

Испитивања су потврдила да је полупесковита земља, удаљена 150 метара од Мртве Тисе, идеална за виноград. Пре садње су узорци земљишта послати у специјалну лабораторију, у Холандију и резултати су потврдили изузетну погодност локалитета Медењача за гајење винове лозе.

Експериментисање с традицијом

За почетак, породица Варечка одлучила се за стандардне стоне сорте хамбург, италија и афузали.

Затим смо кренули с винским сортама – рајнски ризлинг, шардоне, франковка, каберне и мерло. Ове сорте су познате и прилагођене за читаву Европу, па није било великог ризика. После смо почели експериментисање с тамјаником, а касније и с још две аутохтоне сорте – сећа се Варечка.

У пролеће 2020. подигнут је још један хектар винограда са шардонеом, тамјаником и мистичном сортом мускат крокан.

Садњом мускат крокана покушавамо да пробудимо заборављену сорту и сачувамо је од даљег нестајања из наших винограда. Винарија у будућности планира додатно подизање нових засада винограда, с фокусом на локално доказане сорте и померање ка традицији и историји у стратегији даљег развоја. Ове године очекујемо први род. Такође, осим крокана, на пола хектара садимо смо још једну аутохтону сорту – фурминт. Њен први род очекујемо 2024. године. Она је, иначе, била узгајана на Бисерном острву на површини од 25 хектара до педесетих година прошлог века – објашњава наш саговорник.

Климом дата сортна аутентичност

Породица Варечка има дугу традицију виноградарства на обронцима Фрушке горе. Иначе, Томислав је као дипломирани инжењер заштите биљаи по струци у материји. Производњу заснивају на принципу – квалитет изнад квантитета.

– Део садног материјала узели смо од сертификованих калемара и фирми из Србије, а део смо увезли из Италије. Трудимо се да узмемо врхунски, здрав садни материјал, јер смо свесни ризика који може да нам проузрокује грешка у старту. А она се скупо плаћа. Ово нису једногодишњи усеви, већ вишегодишњи засади. Зато веома водимо рачуна. Минимално користимо пестициде, а што се тиче ђубрива, користимо органска, али не превише. Минерална ђубрива користимо у минималним количинама, тек толико да исправимо локалне недостатке са земљиштем искрен је наш домаћин.

Свака пољопривредна производња собом носи одређене ризике и проблеме. Бољка ових предела су пролећни и зимски мразеви који могу да начине велике штете засадима.

– Временски услови су нешто што не може да се контролише. Пре неколико година једне зимске ноћи забележено је минус 26 степени Целзијуса и имали смо стопроцентну штету. Не само ми, него све винарије у региону равне Бачке. Ипак, велика је предност у томе што смо лоцирани између редовног тока Тисе и Мртве Тисе. Стално струји ваздух, а земља је полупесковита. На површини је најзаступљенији песак прошаран деловима глине, богате специфичним минералима. На крајњој дубини до које досеже корен винове лозе налази се песак с већим садржајем глине. Управо локација између две долине реке, одлична прозрачност, с нижим средње дневним вегетационим температурама и свежим ноћима, дају изузетну сортну аутентичност. Ова специфичност помаже да сорте винове лозе у нашим засадима испољавају специфичан нежни карактер, пуно тело и изразито јаку мирисну ноту – каже Варечка.

У корак с најсавременијим трендовима

За своју винарију Томислав каже да је мала, породична, спој модерног и традиционалног, а у њу се континуирано улаже, како би држала корак с најсавременијим трендовима. Годишње произведу око 20.000 литара најквалитетнијег вина.

– Када оберемо грожђе, у року од сат-два времена оно буде смештено у танкове, где се контролишу процеси прераде. Тамо покушавамо да ризик производње сведемо на најмањи могући ниво. Поседујемо прохромску опрему, прохромске судове с контролисаном температуром, муљаче, пресе, опрему за комплетно флаширање, етикетирање. Обезбедили смо све што је потребно модерној винарији. Посебно морам да истакнем сарадњу с технологом и сомелијером Биљаном Паунов из Вршца – поносан је Томислав Варечка.

Тренутно поседују малу дегустациону салу са 50 седећих места, али у наредне две до три године планирају да саграде нови туристички објекат на Градиштанском путу, који ће бити капацитета 150 места и поседоваће подрум у којем ће бити смештена храстова бурад с вином.

Идемо у правцу промовисања и развоја аутохтоних белих сорти. У нашем винограду ћемо имати три такве сорте – тамјанику, мускат крокан и фурминт. Нисам сигуран да још која винарија поседује тако нешто. Задовољство нам је што су нас људи препознали и што се наша вина конзумирају у многим кафићима и ресторанима. Имамо од 300 до 500 редовних купаца. Локално смо оријентисани, а осим у општини Бечеј, вина пласирамо и у околини од 50 километара – истиче за “Добро јутро” Томислав Варечка, власник винарија „Винартос“ из Бечеја.

Пише: Зорана Љубојев