Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Врањска обланда са ратлуком

Врањска обланда са ратлуком

318

Ово је слаткиш кога смо сви волели у детињству без обзира да ли је она била блажна или посна, а радо је једу и нове генерације.

Обланда је дефинитивно слаткиш кога смо сви волели у детињству, без обзира да ли је она била блажна или посна. Зато је наше домаћице увек имају на менију, ово поготово што се брзо прави и што је прилично јефтина у односу на неке друге колаче.

За припремање обланде по рецепту који сам наследила од моје мајке, домаћицама је потребна само једна обланда, један маргарин, чоколада за јело и кување од 100 грама, 1,5 литара млека, 400 грама шећера, 500 грама ратлука од ваниле и 500 грама млевених ораха.

Спремање овог врхунског слаткиша почиње тако што се у дубљу шерпу стави млеко, шећер, чоколада, маргарин и ратлук и потом остави да се крчка на тихој ватри све док се састојци не сједине. Док се фил кува потребно је дрвеном варјачом, с времена на време, промешати састојке и при том омекле коцкице ратлука притискати да се отопе. Фил је готов када почне попут кишних капи да се кида са кашике која се заједно са делићем фила подигне у вис. Овај фил најбоље испадне када се прави на шпорету на дрва.

Овако укуван фил потом треба скинути са ватре и оставити да се прохлади. У њега затим треба додати млевене орахе толико да се добије густина која ће омогућити домаћици да је брзо развуче по кори обланде. Последња кора нафиловане обланде може да се премаже чоколадом, а када се то уради треба је оставити у хладну просторију да се у потпуности охлади.

Текст и фото Гордана Настић