Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Време је за рабарбару

Време је за рабарбару

НОВО ПОВРЋЕ У НАШИМ БАШТАМА

15

Сада се сеје у посуде за расад које се држе на тераси, прозорској дасци или у топлој просторији и у пролеће, када прође опасност од измрзавања, расађује се у башту.

Лековита својства рабарбаре укључују губитак телесне тежине, побољшање варења и здравља коже, помоћ у борби против развијања Алцхајмерове болести, оштећења неурона, настанка канцера, као и стимулацију раста костију.

Да се клима и навике потрошача у нашој земљи мењају показује и све више, за нас релативно нових врста поврћа које се успешно гаје у нашим баштама. Једна од њих је и рабарбара, нежна биљка с огромним листовима код које се у исхрани користе само лисне дршке. Попут листова, и оне су робусне, дуге и дебеле. А кад је рабарбара у питању, сада је право време да се баштовани који воле да окушају повртарску срећу с неким новитетом, позабаве припремом земљишта, сетвом или садњом овог поврћа.

Рабарбара се размножава вегетативно – резницама, или семеном. У време мировања (јесен или пролеће) од двогодишњих или трогодишњих биљака изваде се ризоми и поделе тако да на сваком делу буду два-три пупољка. Сади се у јарке тако да се горњи део резнице може покрити са 5-6цм земљишта. Размак између редова је обично 1,5-2м, а у реду 40-60цм.

Обавезна у еликсиру здравља и дуговечности

Семе се сеје од априла до јуна директно у башту, или у септембру – октобру, када су слабија испаравања, у посуде за расад које се држе на тераси, прозорској дасци или у топлој просторији и у пролеће, када прође опасност од измрзавања, расађују у башту, у добро припремљено земљиште. Ако познајете неког баштована који гаји ово поврће, замолите га да вам на крају вегетације прода или поклони ризом-два ове биљке и започните сопствену производњу.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us