Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Време је за резидбу корена јабуке

Време је за резидбу корена јабуке

535

Резидбу корена јабуке треба обавити стручно и правовремено, као и резидбу надземног дела. Проф. др Франци Штампар са катедре за воћарство Биотехничког факултета из Љубљане препоручује ову резидбу, јер смањује раст летораста, бујност стабла и опадање плодова пред бербу, а повећава родност и регулише величину плода код појединих сората.

Оптимални рок за резање корена је од почетка мировања воћа до црвених пупољака.

„Најбоље је то урадити од прве половине јануара до прве половине фебруара. Корен се реже на удаљености од 20, максимално 25 центиметара од стабла. Рез је 30 центиметара у дубину под углом од 30 степени. Угао није најважнији, колико рез на препорученој дубини. Резање корена се обавља машинама са подешеним ножевима за угао и дубину“, каже  проф. др Франци Штампар, стручњак за узгој јабука.

Резом корена смањује се обим дрвећа и повећава осветљеност стабла. Код бујних стабала постиже се равнотежа раста између надземног и подземног дела, као и бољи квалитет пупољака, боја и тврдоћа плода.

„Ако резидбу обавимо пре отварања пупољака, смањујемо величину плода, што је предност код неких сорти. Првенствено мислим на јона голд, који има изразито крупне плодове“, додаје Штампар. 

Ова мера има и негативне стране, јер се повећавају изданци у подручју реза, а постоји опасност од пада воћака, ако не постоји одговарајућа потпора. Због прејако одрађене резидбе или ако је урађена у погрешно време, може доћи до смањења волумена корена и смањеног раста стабла.

Проф. др Франци Штампар препоручује воћарима који немају искуства у резидби корена, да се консултују са стручњацима, који ће проценити начин и дубину резидбе у зависности од густине садње и сорте јабука која се гаји.

Текст и фото: Биљана Ненковић