Насловна РАЗНО За викенд у Бечеју пети “Гастро фест”

За викенд у Бечеју пети “Гастро фест”

181

Пети по реду „Гастро фест“ у организацији Друштва интелектуалаца браће Тан и Удружења младих „Lock Up“ биће одржан у недељу 2. октобра на Градској пијаци у Бечеју.

Реч је о гастрономској манифестацији која за циљ има да допринесе развоју војвођанске гастрономије, да стара јела отргне од заборава, али и да представи и промовише нове правце гастрономије.

За оне који воле да и сами “засучу” рукаве организовано је такмичење у кувању рибље чорбе, а осим тога они који желе да одморе од кухиње и спремање јела, моћи ће да уживају у укусним јелима.

“Организујемо такмичење у кувању рибље чорбе под називом “Борба чорба”. За сада имамо пријављене 23 екипе. Током трајања манифестације посетиоце ће забављати бечејске групе Сигма, Фокош, Беус, затим Фолк беат из Мађарске, Банда Дрвена, и Перпетуум Мобиле. Такође, посетиоци ће моћи да уживају у понуди домаћих производа, тако да посетиоци треба да дођу празних стомака и добро расположени”, каже организатор “Гастро феста”, Даниел Јовановић.

У недељу манифестација почиње у 10 ујутро, када ће сви посетиоци имати прилике да обиђу пијацу малих произвођача са више од 50 излагача.

Од 12 до 16 часова ће се служити недељни ручак са мноштвом специјалитета, за свачији укус.

“Имаћемо десетак излагача који ће спремати храну. У склопу наше “Гастро кухиње” ћемо припремати специјалитете од домаћег куваног теста са разним прилозима. У понуди ће бити насуво са кромпиром, сиром, маком и орасима. Такође, имаћемо и свињска ребра на роштиљу, у понуди ће бити и рибља чорба, десетак врста печене рибе, излагачи из Новог Сада ће нам донети најбоље бургере у околини. Гурмани ће на располагању имати и буткицу у сосу од рена, док ће се у великом котуру пармезана спремати разне пасте”, појашњава Јовановић и додаје да ће фестивалу присуствовати и чланови удружења аматерских кувара из Бачке Тополе који ће бити задужени за пет врста специјалитета од перкелта.

Такође, биће организовано и такмичење младих кувара из средњих стручних школа из Бечеја, Новог Кнежевца и Сомбора.

Они ће се надметати у спремању „a la carte“ јела на тему јесен у кухињи, те ће моћи да користе 12 сезоналних намирница. Њих ће бодовати и оцењивати стручни жири из Кулинарске федерације Србије, Мађарске и Румуније.

“Претходних година смо имали аматерске услове у којима су се такмичили млади кувари, будући да су кували у котлићу. Ове године смо им обезбедили посебне потпуно опремљене кухињске боксове, помоћу којих ћемо симулирати ресторанске услове”, каже Даниел.

Организатори су и овога пута мислили на најмлађе посетиоце, који ће моћи да учествују у програму “Острво осмеха” у периоду од 11 до 18 часова. Деца ће моћи да уживају у луткарском позоришту, концертима, затим разним радионицама које ће одржати УГ “Екобечеј”.

Овогодишњи „Гастро фест“ подржали су Покрајински секретаријат за пољопривреду, Покрајински секретаријат за образовање, Општина Бечеј, Национални савет мађарске националне мањине и Спомен кућа „Тан“.

Зорана Љубојев