Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Zaštita i berba krastavca

Zaštita i berba krastavca

347
PLAN ZAŠTITE KRASTAVCA
Vreme primene/ razvojni stadijumNaziv patogena/ štetočine/ korovaNaziv preparataDoza/ koncentracija
Zaštita rasadaBolesti poleganja rasadaRival 607 SL0,25%
+ 
Fossal 80 WP0,10%
ili Fortuna 80 WG(zalivanje)
PlamenjačaKocide 2000 ili0,20%
Cupritalh ili0,20%
Neoram 37,5 WG0,30%
Biljne vašiMonofos 20 SP0,07%
Nakon rasađivanjaZemljišni patogeniPolyversum0,2 kg/ha
 ili Trifender Pro2 kg/ha
Zemljišne štetočineArtis2 kg/ha
PlamenjačaExacta 250 SC0,75 l/ha
PepelnicaVegas 250 SC0,03%
ili 
Timorex Gold2 l/ha
Lisne vašiMonofos 20 SP ili Epik 20 SP250 g/ha
GrinjeBektin 18 EC0,75 – 1 l/ha
Cvetanje i zametanje plodovaPlamenjačaFossal 80 WP ili0,30%
Fortuna 80 WG ili0,30%
 Sphinx MZ2,5 kg/ha
 PepelnicaVegas 250 EC ili0,03%
 Score 250 EC ili0,03%
 Timorex Gold2 l/ha
 Siva truležBotus SC 400 ili1,5 – 2 l/ha
 Enygma 62.5 WG0,8 kg/ha
 Tripsi, biljne vašiCortez 480 SC0,15 l/ha
 + preparat na bazi a.m. formetanat-hidrohlorida
 GrinjeWidya 240-SC0,5 l/ha
 Lisni mineriAvatar EC 15250ml/ha
 + Nexiram 10 EC0,5l/ha
 PepelnicaVegas 250 EC ili0,03%
Score 250 EC
 Siva truležEnygma 62.5 WG0,8 kg/ha
ili Timorex Gold2 l/ha
 Pegavost lista i siva truležExacta 250 SC ili0,75 l/ha
BerbaPlamenjačaFossal 80 WP ili0,30%
Fortuna 80 WG

Berba

Krastavci za industrijsku preradu beru se svaka dva dana, što zavisi od klase. Prvu klasu čine plodovi dužine 3 do 5 cm, prečnika oko 1,5 cm. U drugu klasu spadaju plodovi dužine 5 do 7 cm, prečnika oko 2 cm. Veći plodovi nisu komercijalno prihvatljivi, jer samo mala količina se kiseli. Ako su plodovi dugački 9 do 12 cm, uglavnom se koriste kao rezani krastavci.

Berba se obavlja ručno, samo je na većim površinama mehanizovana. Salatni krastavac bere se kada plodovi poprime boju, veličinu i oblik karakterističan za sortu. Prinosi plodova krastavca za industrijsku preradu mogu biti 25 do 50 t/ha, a salatnog 22 do 40 t/ha. Ove razlike u prinosima direktno su vezane za način gajenja, vreme gajenja i finansijska ulaganja u proizvodnju.

Plodovi za tržište sortiraju se u kartonske kutije ili plastične sanduke, a čuvaju se na temperaturi 3 do 7 ºC i 93 do 95 % relativne vlage u vazduhu. Industrijski krastavci beru se u velike plastične kontejnere i poželjno je što pre ih doraditi, jer se plodovi vrlo teško čuvaju.

Krastavci se beru u tehnološkoj zrelosti. Za svežu potrošnju (salatni krastavci) beru se kada su jedri, pravilnog oblika i krupnoće koja odogvara sorti. Plod je mlad, seme je sasvim meko. Kod krupnoplodnih sorti i tehnološkoj zrelosti plod je težak 300 do 500 grama, a kod sorti u tipu delikates oko 200 grama. Od zametanja ploda do tehnološke zrelosti, kod krupnoplodnih sorti potrebno je 15 do 20 dana, kod sorti u tipu delikates 10 do 15 dana, a kod sorti za konzerviranje kornišona do tehnološke zrelosti treba 2 do 4 dana.

Za postizanje visokih prinosa krastavaca važno je redovno branje. Ne treba dozvoliti da se plod zadrži na vreži. Salatne sorte krastavaca treba brati svakih 4 do 6 dana, a kornišone svaki ili svaki drugi dan u letnjem periodu, a u jesen, kada su temperature niže, berba može biti svaka 3 do 4 dana. U berbi kornišona cilj je da se dobije što više polodova prve klase. Kod krastavaca za preradu i plodonošenje berba traje oko 4 do 6 nedelja. Berba je ručna, a kornišona kombajnom.