ПЛАН ЗАШТИТЕ КРАСТАВЦА | |||
Време примене/ развојни стадијум | Назив патогена/ штеточине/ kорова | Назив препарата | Доза/ концентрација |
Заштита расада | Болести полегања расада | Rival 607 SL | 0,25% |
+ | |||
Fossal 80 WP | 0,10% | ||
ili Fortuna 80 WG | (заливање) | ||
Пламењача | Kocide 2000 ili | 0,20% | |
Cupritalh ili | 0,20% | ||
Neoram 37,5 WG | 0,30% | ||
Биљне ваши | Monofos 20 SP | 0,07% | |
Након расађивања | Земљишни патогени | Polyversum | 0,2 kg/ha |
ili Trifender Pro | 2 kg/ha | ||
Земљишне штеточине | Artis | 2 kg/ha | |
Пламењача | Exacta 250 SC | 0,75 l/ha | |
Пепелница | Vegas 250 SC | 0,03% | |
ili | |||
Timorex Gold | 2 l/ha | ||
Лисне ваши | Monofos 20 SP ili Epik 20 SP | 250 g/ha | |
Гриње | Bektin 18 EC | 0,75 – 1 l/ha | |
Цветање и заметање плодова | Пламењача | Fossal 80 WP ili | 0,30% |
Fortuna 80 WG ili | 0,30% | ||
Sphinx MZ | 2,5 kg/ha | ||
Пепелница | Vegas 250 EC ili | 0,03% | |
Score 250 EC ili | 0,03% | ||
Timorex Gold | 2 l/ha | ||
Сива трулеж | Botus SC 400 ili | 1,5 – 2 l/ha | |
Enygma 62.5 WG | 0,8 kg/ha | ||
Трипси, биљне ваши | Cortez 480 SC | 0,15 l/ha | |
+ preparat na bazi a.m. formetanat-hidrohlorida | |||
Гриње | Widya 240-SC | 0,5 l/ha | |
Лисни минери | Avatar EC 15 | 250ml/ha | |
+ Nexiram 10 EC | 0,5l/ha | ||
Пепелница | Vegas 250 EC ili | 0,03% | |
Score 250 EC | |||
Сива трулеж | Enygma 62.5 WG | 0,8 kg/ha | |
ili Timorex Gold | 2 l/ha | ||
Пегавост листа и сива трулеж | Exacta 250 SC ili | 0,75 l/ha | |
Берба | Пламењача | Fossal 80 WP ili | 0,30% |
Fortuna 80 WG |
Берба
Краставци за индустријску прераду беру се свака два дана, што зависи од класе. Прву класу чине плодови дужине 3 до 5 цм, пречника око 1,5 цм. У другу класу спадају плодови дужине 5 до 7 цм, пречника око 2 цм. Већи плодови нису комерцијално прихватљиви, јер само мала количина се кисели. Ако су плодови дугачки 9 до 12 цм, углавном се користе као резани краставци.
Берба се обавља ручно, само је на већим површинама механизована. Салатни краставац бере се када плодови поприме боју, величину и облик карактеристичан за сорту. Приноси плодова краставца за индустријску прераду могу бити 25 до 50 т/ха, а салатног 22 до 40 т/ха. Ове разлике у приносима директно су везане за начин гајења, време гајења и финансијска улагања у производњу.
Плодови за тржиште сортирају се у картонске кутије или пластичне сандуке, а чувају се на температури 3 до 7 ºC и 93 do 95 % релативне влаге u ваздуху. Индустријски краставци беру се у велике пластичне контејнере и пожељно је што пре их дорадити, јер се плодови врло тешко чувају.
Краставци се беру у технолошкој зрелости. За свежу потрошњу (салатни краставци) беру се када су једри, правилног облика и крупноће која одогвара сорти. Плод је млад, семе је сасвим меко. Код крупноплодних сорти и технолошкој зрелости плод је тежак 300 до 500 грама, а код сорти у типу деликатес око 200 грама. Од заметања плода до технолошке зрелости, код крупноплодних сорти потребно је 15 до 20 дана, код сорти у типу деликатес 10 до 15 дана, а код сорти за конзервирање корнишона до технолошке зрелости треба 2 до 4 дана.
За постизање високих приноса краставаца важно је редовно брање. Не треба дозволити да се плод задржи на врежи. Салатне сорте краставаца треба брати сваких 4 до 6 дана, а корнишоне сваки или сваки други дан у летњем периоду, а у јесен, када су температуре ниже, берба може бити свака 3 до 4 дана. У берби корнишона циљ је да се добије што више полодова прве класе. Код краставаца за прераду и плодоношење берба траје око 4 до 6 недеља. Берба је ручна, а корнишона комбајном.