Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Заштита и берба краставца

Заштита и берба краставца

361
ПЛАН ЗАШТИТЕ КРАСТАВЦА
Време примене/ развојни стадијумНазив патогена/ штеточине/ kороваНазив препаратаДоза/ концентрација
Заштита расадаБолести полегања расадаRival 607 SL0,25%
+ 
Fossal 80 WP0,10%
ili Fortuna 80 WG(заливање)
ПламењачаKocide 2000 ili0,20%
Cupritalh ili0,20%
Neoram 37,5 WG0,30%
Биљне вашиMonofos 20 SP0,07%
Након расађивањаЗемљишни патогениPolyversum0,2 kg/ha
 ili Trifender Pro2 kg/ha
Земљишне штеточинеArtis2 kg/ha
ПламењачаExacta 250 SC0,75 l/ha
ПепелницаVegas 250 SC0,03%
ili 
Timorex Gold2 l/ha
Лисне вашиMonofos 20 SP ili Epik 20 SP250 g/ha
ГрињеBektin 18 EC0,75 – 1 l/ha
Цветање и заметање плодоваПламењачаFossal 80 WP ili0,30%
Fortuna 80 WG ili0,30%
 Sphinx MZ2,5 kg/ha
 ПепелницаVegas 250 EC ili0,03%
 Score 250 EC ili0,03%
 Timorex Gold2 l/ha
 Сива трулежBotus SC 400 ili1,5 – 2 l/ha
 Enygma 62.5 WG0,8 kg/ha
 Трипси, биљне вашиCortez 480 SC0,15 l/ha
 + preparat na bazi a.m. formetanat-hidrohlorida
 ГрињеWidya 240-SC0,5 l/ha
 Лисни минериAvatar EC 15250ml/ha
 + Nexiram 10 EC0,5l/ha
 ПепелницаVegas 250 EC ili0,03%
Score 250 EC
 Сива трулежEnygma 62.5 WG0,8 kg/ha
ili Timorex Gold2 l/ha
 Пегавост листа и сива трулежExacta 250 SC ili0,75 l/ha
БербаПламењачаFossal 80 WP ili0,30%
Fortuna 80 WG

Берба

Краставци за индустријску прераду беру се свака два дана, што зависи од класе. Прву класу чине плодови дужине 3 до 5 цм, пречника око 1,5 цм. У другу класу спадају плодови дужине 5 до 7 цм, пречника око 2 цм. Већи плодови нису комерцијално прихватљиви, јер само мала количина се кисели. Ако су плодови дугачки 9 до 12 цм, углавном се користе као резани краставци.

Берба се обавља ручно, само је на већим површинама механизована. Салатни краставац бере се када плодови поприме боју, величину и облик карактеристичан за сорту. Приноси плодова краставца за индустријску прераду могу бити 25 до 50 т/ха, а салатног 22 до 40 т/ха. Ове разлике у приносима директно су везане за начин гајења, време гајења и финансијска улагања у производњу.

Плодови за тржиште сортирају се у картонске кутије или пластичне сандуке, а чувају се на температури 3 до 7 ºC и 93 do 95 % релативне влаге u ваздуху. Индустријски краставци беру се у велике пластичне контејнере и пожељно је што пре их дорадити, јер се плодови врло тешко чувају.

Краставци се беру у технолошкој зрелости. За свежу потрошњу (салатни краставци) беру се када су једри, правилног облика и крупноће која одогвара сорти. Плод је млад, семе је сасвим меко. Код крупноплодних сорти и технолошкој зрелости плод је тежак 300 до 500 грама, а код сорти у типу деликатес око 200 грама. Од заметања плода до технолошке зрелости, код крупноплодних сорти потребно је 15 до 20 дана, код сорти у типу деликатес 10 до 15 дана, а код сорти за конзервирање корнишона до технолошке зрелости треба 2 до 4 дана.

За постизање високих приноса краставаца важно је редовно брање. Не треба дозволити да се плод задржи на врежи. Салатне сорте краставаца треба брати сваких 4 до 6 дана, а корнишоне сваки или сваки други дан у летњем периоду, а у јесен, када су температуре ниже, берба може бити свака 3 до 4 дана. У берби корнишона циљ је да се добије што више полодова прве класе. Код краставаца за прераду и плодоношење берба траје око 4 до 6 недеља. Берба је ручна, а корнишона комбајном.