Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЗАШТИТА ВОЋАКА НИЈЕ САМО ПРСКАЊЕ: Четка, ашов и врећа уместо пестицида

ЗАШТИТА ВОЋАКА НИЈЕ САМО ПРСКАЊЕ: Четка, ашов и врећа уместо пестицида

160

Пише: Светлана Мујановић

Када се спомене заштита воћака, прва асоцијација су хемијски препарати, прскалица, заштитна опрема. Али, заштита воћака није само хемија и прскање. Заштитне мере су и оне непестицидног карактера.

У непестицидне мере заштите воћака убрајају се агротехничке, помотехничке и механичке. Оне у значајној мери снижавају бројност већег броја штеточина испод толерантног нивоа. Непестицидне мере се примењују, користе, у развученом периоду, од краја лета до пролећа, и омогућавају управљање популацијама штеточина, односно, контролу бројности штетних инсеката, без претеране употребе пестицда. То је изузетно значајно у концепту производње здраве хране и очувања животне средине.

Воћне осе под опалим лишћем

Да би од непестицидних мера било вајде, ваља познавати развојне циклусе и „ћуди“ штетних инсеката. Које су то штеточине чија бројност може да се смањи применом ових, непестицидних мера?

Једна од многих је стеница крушке (Stephanitis pyri). Она презимљава као имаго (одрастао инсект) на разним заклоњеним местима: у пукотинама коре, под старом наљуштеном кором, опалим лишћем… те се разним агротехничким захватима може лако смањити број који ће презимити. Мирних и благих јануарских дана ваља се прошетати кроз воћњаке под крушком и обавезно понети жичану четку, грабљице, ашов, врећу… Четком се саструже стара кора, све скупи у врећу, изнесе из засада и спали. Опало лишће, у којем стеница често проналази пријатан зимовник, ваља сакупити на средину међуреда и, ако се неће одмах орати, ашовом нагрнути на гомиле мало земље, да ветар лишће не би поново развејао по воћњаку.

Stephanitis pyri

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us