Пихтије
Хладно време захтева јаку храну. Пихтије су управо таква врста јела: укусне, сочне и калоричне.
Спремају се лако, а једу у сласт.
Временом су прерасле у један од најпознатијих српских традиционалних специјалитета.
Пихтије су омиљено јело на славама, али и на разним другим свечаностима. Обично се служе као предјело.
Припрема:
Састојке потопити у велику шерпу, посолити, додати бибер и налити водом. Кувати 6 сати. Процедити. Месо откостити, кожуру исећи на коцкице. У супу додати насецкани бели лук.
Уколико желите да направите мало другачије пихтије, у калуп на дно ставити млевене паприке и налити пихтије. Кад се стисну, окренутих их и истрести, тако да црвени део буде одгоре.
Исећи на шните.
За наранџасту боју поступак је исти, само што на дно треба ставити обарену и на колутове исецкану шаргарепу. За зелену користити першун.
Потребно је:
месо
кости
уши, папци, репови
со, бибер
бели лук
Прасетина бајадера
У овој нашој Србији готово је незамисливо да неко није пробао прасетину, јагњетину или јаретину с ражња.
Свакако нас је привукао мирис овог укусног печења.
Али, не мора да буде печено на ражњу. Можемо и сами да га припремимо и сервирамо на
другачији начин.
Као колач у коцке.
И тако добијемо бајадеру.
Припрема:
Прасетину осолити и ставити у тепсију с мало уља и воде.
Затворити пек папиром и одгоре увити у алу фолију.
Пећи 4 сата на 1700Ц.
Испечено месо раскостити и поређати у тепсију тако да кожура буде доле. Покрити фолијом и притиснути нечим тешким пар сати, најбоље преко ноћи. Сећи у комаде налик на бајадеру.
Потребно је:
прасетина
со
уље
Србијански бродет
Бродет је традиционално далматинско и приморско јело које се припрема од рибљег меса, наливеног течношћу, а одликује га крајња једноставност у припреми и зачињавању.
Служи се уз густо кувану паленту. Бродет или брудет је народно јело рибара. У прво време бродет је био јело сиромашних које се правило од остатака рибе, али, како се временом усавршавао и у њега улазила све квалитетнија риба, постао је гастрономски специјалитет и за богате. Не постоји прецизан рецепт за бродет јер се може правити од неколико врста рибе. При спремању бродет само благо промешати.
И зато вам предлажемо бродет нашег краја и речне рибе… вреди уложеног труда.
Припрема:
Рибу очистити и исећи на комаде. У дубљу
посуду сипати уље
и исецкани лук па динстати уз непрестано мешање. Додати
зачине и ловоров лист.
Поређати комаде
рибе, сипати винско сирће и воду да све
огрезне.
Кувати на лаганој
ватри уз благо дрмање шерпе око 2 сата.
Готово је када остане минимално течности. Служити топло
уз прилог по жељи.
Потребно је:
1кг очишћеног шарана, исеченог на комаде
5 главица црног лука
3 чена белог лука
со, биљни зачин, бибер, куркума
ловоров лист
уље
2,5 дцл винског сирћета
Вода
Принцес крофне
Као што им и име говори, принцес крофне су прави краљевски колач. Када кренете с припремом, пратите три „златна“ правила професионалних посластичара и кувара. Прво правило је да се обавезно држите списка и количине састојака. Друго правило је можда и важније – никада не отварајте рерну док се пеку. Никада! Треће је да, пре него што крофне истиснете на папир за печење, поквасите папир. Зашто? Јаја су важан састојак принцес крофни, а да би омогућила тесту да нарасте, потребна им је влажна средина. На тај начин се тесто неће осушити и загорети.
Потребно је:
Тесто
1,5 дцл уља
2 дцл воде
160 г брашна
4 јајета
Фил
1 л млека
5 јаја
8 кашика шећера
8 кашика брашна
ванила
½ л слатке павлаке
Припрема:
Воду и уље сјединити и прокувати. У врело додати брашно док се не згусне и склонити са шпорета. У охлађено додавати једно по једно јаје и мутити миксером на највећој брзини.
Загрејати пећницу на 2000Ц. Ставити тесто у кесу за филовање. Истискивати тесто величине ораха на пек папир и пећи
15 минута. Охлађене крофне сећи на пола и филовати.
Млеко ставити у шерпу да прокува.
Одвојити део, отприлике 3 дцл. Измешати жуманца и шећер,
додати ванилу и брашно. Добро сјединити и додати одвојено млеко. У врело млеко умешати смесу и кувати док се не згусне.
У врућ фил додати снег од беланаца и оставити да се охлади. Ставити фил у кесу за филовање па пунити крофне.
Улупати слатку павлаку и декоративно је поставити на фил.
Ставити поклопац од крофне и посути шећером у праху.