Насловна ПРЕПОРУЧЕНО 100 јела Србије

100 јела Србије

636

Пихтије

Хладно време захтева јаку храну. Пихтије су управо таква врста јела: укусне, сочне и калоричне.

Спремају се лако, а једу у сласт.

Временом су прерасле у један од најпознатијих српских традиционалних специјалитета.

Пихтије су омиљено јело на славама, али и на разним другим свечаностима. Обично се служе као предјело.

Припрема:

Састојке потопити у велику шерпу, посолити, додати бибер и налити водом. Кувати 6 сати. Процедити. Месо откостити, кожуру исећи на коцкице. У супу додати насецкани бели лук.

Уколико желите да направите мало другачије пихтије, у калуп на дно ставити млевене паприке и налити пихтије. Кад се стисну, окренутих их и истрести, тако да црвени део буде одгоре.

Исећи на шните.

За наранџасту боју поступак је исти, само што на дно треба ставити обарену и на колутове исецкану шаргарепу. За зелену користити першун.

Потребно је:

 месо

 кости

 уши,  папци, репови

 со, бибер

бели лук

Прасетина бајадера

У овој нашој Србији готово је незамисливо да неко није пробао прасетину, јагњетину или јаретину с ражња.

Свакако нас је привукао мирис овог укусног печења.

Али, не мора да буде печено на ражњу. Можемо и сами да га припремимо и сервирамо на

другачији начин.

Као колач у коцке.

И тако добијемо бајадеру.

Припрема:

Прасетину осолити и ставити у тепсију с мало уља и воде.

Затворити пек папиром и одгоре увити у алу фолију.

Пећи 4 сата на 1700Ц.

Испечено месо раскостити и поређати у тепсију тако да кожура буде доле. Покрити фолијом и притиснути нечим тешким пар сати, најбоље преко ноћи. Сећи у комаде налик на бајадеру.

Потребно је:

 прасетина

 со

 уље

Србијански бродет

Бродет је традиционално далматинско и приморско јело које се припрема од рибљег меса, наливеног течношћу, а одликује га крајња једноставност у припреми и зачињавању.

Служи се уз густо кувану паленту. Бродет или брудет је народно јело рибара. У прво време бродет је био јело сиромашних које се правило од остатака рибе, али, како се временом усавршавао и у њега улазила све квалитетнија риба, постао је гастрономски специјалитет и за богате. Не постоји прецизан рецепт за бродет јер се може правити од неколико врста рибе. При спремању бродет само благо промешати.

И зато вам предлажемо бродет нашег краја и речне рибе… вреди уложеног труда.

Припрема:

Рибу очистити и исећи на комаде. У дубљу

посуду сипати уље

и исецкани лук па динстати уз непрестано мешање. Додати

зачине и ловоров лист.

Поређати комаде

рибе, сипати винско сирће и воду да све

огрезне.

Кувати на лаганој

ватри уз благо дрмање шерпе око 2 сата.

Готово је када остане минимално течности. Служити топло

уз прилог по жељи.

Потребно је:

 1кг очишћеног шарана, исеченог на комаде

 5 главица црног лука

 3 чена белог лука

 со, биљни зачин, бибер, куркума

 ловоров лист

 уље

 2,5 дцл винског сирћета

 Вода

Принцес крофне

Као што им и име говори, принцес крофне су прави краљевски колач. Када кренете с припремом, пратите три „златна“ правила професионалних посластичара и кувара. Прво правило је да се обавезно држите списка и количине састојака. Друго правило је можда и важније – никада не отварајте рерну док се пеку. Никада! Треће је да, пре него што крофне истиснете на папир за печење, поквасите папир. Зашто? Јаја су важан састојак принцес крофни, а да би омогућила тесту да нарасте, потребна им је влажна средина. На тај начин се тесто неће осушити и загорети.

Потребно је:

Тесто

 1,5 дцл уља

 2 дцл воде

 160 г брашна

 4 јајета

Фил

 1 л млека

 5 јаја

 8 кашика шећера

 8 кашика брашна

 ванила

 ½ л слатке павлаке

Припрема:

Воду и уље сјединити и прокувати. У врело додати брашно док се не згусне и склонити са шпорета. У охлађено додавати једно по једно јаје и мутити миксером на највећој брзини.

Загрејати пећницу на 2000Ц. Ставити тесто у кесу за филовање. Истискивати тесто величине ораха на пек папир и пећи

15 минута. Охлађене крофне сећи на пола и филовати.

Млеко ставити у шерпу да прокува.

Одвојити део, отприлике 3 дцл. Измешати жуманца и шећер,

додати ванилу и брашно. Добро сјединити и додати одвојено млеко. У врело млеко умешати смесу и кувати док се не згусне.

У врућ фил додати снег од беланаца и оставити да се охлади. Ставити фил у кесу за филовање па пунити крофне.

Улупати слатку павлаку и декоративно је поставити на фил.

Ставити поклопац од крофне и посути шећером у праху.